Цената на тока скача заради промените в енергийния закон

Цената на тока ще се вдигне, ако бъдат приети промените в закона за енергетиката в сегашния вариант. Според представители на бизнеса, енергийни експерти и потребителски асоциации, текстовете ще стимулират неплащането на сметките. Така, освен, че ще бъдат ощетени коректните абонати, ще бъдат затруднени допълнително и финансовите потоци в енергетиката.

Това са част от мнения, изразени на обществена дискусия, която се провежда в София. Според енергийния експерт Славчо Нейков липсва икономическа обосновка за промените. По думите му законът се прекроява за 30-ти път през последните 10 години. По изчисления на Енерго-Про, ако промените станат факт, ще се наложи ЕРП-тата да кредитират системата. Ще са необходими и над 300 млн. лв. незабавни инвестиции - средства, които не са заложени в цената на тока и които, според ЕРП-тата, не е ясно кой ще плати.

Промените в закона на енергетиката бяха приети на 1-во четене в енергийната комисия след сериозни спорове с уговорката за прецизиране на текстовете преди 2 четене.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини