300 гайди огласиха Рожен, съборът без задръствания и тапи, утре се чака вълната туристи

    Над 300 гайдари - от невръстни деца до достолепни майстори на меха, излезнаха вкупом на поляните, давайки старт на тридневното фолклорно събитие. Съборът за втора поред година се организира от Сдружение „Рожен наследство в бъдещето“ и освен фолклорна състезателна програма за над 4 500 самодейци от цялата страна са предвидени и други атракции и забавления. На поляните зад основната сцена, на която Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и малката певица Мария Бечева изпяха „Излел е Дельо хайдутин“, беше разпънато националното знаме на площ от 8 декара.

    Въпреки не особено радушното посрещане от публиката, председателят на парламента Цецка Цачева откри събитието и поздрави съборяните. „Какво е красивата планина, чистото небе, чистата вода и земя, ако ни няма нас, хората? Ние сме тук, за да пазим корените и традициите на нашите праотци, ако не предадем на нашите деца и внуци живеца на българщината, патриотизма и родолюбието, което носим, вплетено в шевиците, багрите, звуците на нашето народно творчество", каза от сцената Цачева.

    „Три дни планината ще се оглася от гайди и родопски ритми. Високо в Родопите фолклорът ще докосне нашите сърца и звездите", каза при откриването основният организатор от фондация „Наследство в бъдещето" Симеон Караколев, облечен в национална носия. Сред официалните гости бяха евродепутатът Владимир Уручев, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител Недялко Славов, зам.-министрите на туризма и на транспорта, кметовете на Чепеларе, Баните и Девин.

    На поляните за откриването на 15 юли имаше много туристи, но гостите бяха значително по-малко от миналата година, когато Рожен се проведе за пръв път в този формат след 9-годишна пауза. Основното множество се очаква на 16 юли, когато програмата започва още в 10 часа, а организаторите се надяват на 300 хиляди души посетители за трите дни на събитието.

    Съборяните обаче са единодушни, че тази година движението и трафикът към поляните е много добре организирано, няма задръствания и километрични опашки, които изнервиха стотици само преди година. Колите се отбиват по обходни маршрути, което на практика прави движението еднопосочно. На всеки 15 минути има организирани автобуси, които тръгват от Смолян и Чепеларе, колите се оставят на паркингите и движението остана нормално и цивилизовано през целия първи ден на Събора.

    Щиляна Чакърова

    Снимки: Атанас Шопов

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини