17 °C

Между Хаджи Елес и Първомай са излизали вестници с 12 различни имена

Ина Къндева

В Деня на независимата преса студентката по журналистика Ина Къндева прави преглед на вестниците, отразявали новините в Първомай в периода между Освобождението и  Социализма.

Данните тя е взела от тритомния сборник на Димитър Иванчев. В него той е събрал заглавията на над 10 000 издания на българския периодичен печат, в периода от 1844 до 1944г. За историята на Първомай знаем от своите баби и дядовци, но благодарение на Иванчев, аз имах възможността да погледна на родния си град от друга, непозната страна – казва студентката.

Борисовград едно малко градче в южна България – пише тя- което за 120 години е сменило 3 имена – първо Хаджѝ Елѐс, после Борисовград, а от 1947 г. до сега – Първомай. Навярно малцина знаят, че градът на лютеницата е бил кръстен на цар Борис III, послучай неговото рождение на 30 януари 1894г. Но между Хаджи Елес и Първомай, в периода 1901 до 1933 са излизали 12 печатни издания. Първото от тях е „Вестник Борисовград“ 1901г. , През 1910 година борисовградани са чели два вестника  -  "Демократическа искра“ и „ Съвременник“. След десетгодишно прекъсване, през 1921 г. се появява „Майски лист“ - още тогава някой е прозрял връзката между града и месец май. „Борисовградско ехо“ е най – дълго просъществувалият вестник преди социализма от 1925 до 1928г.. В резултат на развитието на кооперативното движение се появява и  „Коорперативен бюлетин“ 1926-1927г. В същото време борисовградчани се информират и за спортните събития в града - „Спортни вести“ 1926г.  “Борисовградска дума“ излиза 1929-1930г., а с появата на киното започва да излиза за кратко и „Кино-преглед“ 1929г., На два пъти се появява вестник „Борец“ 1927-1928г, 1933г. , между тях излиза„Сърп“ 1931г. Последен в този период е „Народен глас“ 1933г.

Балканската война довежда до спиране на много от вестниците- останалите са подложени на строга военна цензура. Както се вижда от хрониката по-горе, в Борисовград също не излизат вестници в периода от 1912 до 1913г. За жалост местните медии мълчат и след Първата световна война (1914-1918г.) и Октомврийската революция (1917г.) , когато българският печат е с различни идейни тенденции и силен политически размах. Революционната криза след войната, с влиянието на Октомврийската революция и последоватената революционна политика на партията, създава условия за развитие на масов комунистически печат в България. Вестници в Борисовград обаче така и не излизат.

Градът излиза от кризата чак през 1921г., 10 години след издаването на вестник “Съвременник“. Въпреки дългият период мълчание, смятам че Борисовград е допринесъл за развитието на българската публицистика, защото за 23 години излизат 12 различни вестника. Това е постижение за градче с нищожно население, с малко грамотни граждани, повечето от жителите, на което се интересуват главно от земеделие и прекарващи деня си на нивата под жаркото слънце.

По материали от домашна работа на студентката Ина Къндева по История на българската журналистика.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини