34 °C

Между Хаджи Елес и Първомай са излизали вестници с 12 различни имена

Ина Къндева

В Деня на независимата преса студентката по журналистика Ина Къндева прави преглед на вестниците, отразявали новините в Първомай в периода между Освобождението и  Социализма.

Данните тя е взела от тритомния сборник на Димитър Иванчев. В него той е събрал заглавията на над 10 000 издания на българския периодичен печат, в периода от 1844 до 1944г. За историята на Първомай знаем от своите баби и дядовци, но благодарение на Иванчев, аз имах възможността да погледна на родния си град от друга, непозната страна – казва студентката.

Борисовград едно малко градче в южна България – пише тя- което за 120 години е сменило 3 имена – първо Хаджѝ Елѐс, после Борисовград, а от 1947 г. до сега – Първомай. Навярно малцина знаят, че градът на лютеницата е бил кръстен на цар Борис III, послучай неговото рождение на 30 януари 1894г. Но между Хаджи Елес и Първомай, в периода 1901 до 1933 са излизали 12 печатни издания. Първото от тях е „Вестник Борисовград“ 1901г. , През 1910 година борисовградани са чели два вестника  -  "Демократическа искра“ и „ Съвременник“. След десетгодишно прекъсване, през 1921 г. се появява „Майски лист“ - още тогава някой е прозрял връзката между града и месец май. „Борисовградско ехо“ е най – дълго просъществувалият вестник преди социализма от 1925 до 1928г.. В резултат на развитието на кооперативното движение се появява и  „Коорперативен бюлетин“ 1926-1927г. В същото време борисовградчани се информират и за спортните събития в града - „Спортни вести“ 1926г.  “Борисовградска дума“ излиза 1929-1930г., а с появата на киното започва да излиза за кратко и „Кино-преглед“ 1929г., На два пъти се появява вестник „Борец“ 1927-1928г, 1933г. , между тях излиза„Сърп“ 1931г. Последен в този период е „Народен глас“ 1933г.

Балканската война довежда до спиране на много от вестниците- останалите са подложени на строга военна цензура. Както се вижда от хрониката по-горе, в Борисовград също не излизат вестници в периода от 1912 до 1913г. За жалост местните медии мълчат и след Първата световна война (1914-1918г.) и Октомврийската революция (1917г.) , когато българският печат е с различни идейни тенденции и силен политически размах. Революционната криза след войната, с влиянието на Октомврийската революция и последоватената революционна политика на партията, създава условия за развитие на масов комунистически печат в България. Вестници в Борисовград обаче така и не излизат.

Градът излиза от кризата чак през 1921г., 10 години след издаването на вестник “Съвременник“. Въпреки дългият период мълчание, смятам че Борисовград е допринесъл за развитието на българската публицистика, защото за 23 години излизат 12 различни вестника. Това е постижение за градче с нищожно население, с малко грамотни граждани, повечето от жителите, на което се интересуват главно от земеделие и прекарващи деня си на нивата под жаркото слънце.

По материали от домашна работа на студентката Ина Къндева по История на българската журналистика.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини