20 °C

Между Хаджи Елес и Първомай са излизали вестници с 12 различни имена

Ина Къндева

В Деня на независимата преса студентката по журналистика Ина Къндева прави преглед на вестниците, отразявали новините в Първомай в периода между Освобождението и  Социализма.

Данните тя е взела от тритомния сборник на Димитър Иванчев. В него той е събрал заглавията на над 10 000 издания на българския периодичен печат, в периода от 1844 до 1944г. За историята на Първомай знаем от своите баби и дядовци, но благодарение на Иванчев, аз имах възможността да погледна на родния си град от друга, непозната страна – казва студентката.

Борисовград едно малко градче в южна България – пише тя- което за 120 години е сменило 3 имена – първо Хаджѝ Елѐс, после Борисовград, а от 1947 г. до сега – Първомай. Навярно малцина знаят, че градът на лютеницата е бил кръстен на цар Борис III, послучай неговото рождение на 30 януари 1894г. Но между Хаджи Елес и Първомай, в периода 1901 до 1933 са излизали 12 печатни издания. Първото от тях е „Вестник Борисовград“ 1901г. , През 1910 година борисовградани са чели два вестника  -  "Демократическа искра“ и „ Съвременник“. След десетгодишно прекъсване, през 1921 г. се появява „Майски лист“ - още тогава някой е прозрял връзката между града и месец май. „Борисовградско ехо“ е най – дълго просъществувалият вестник преди социализма от 1925 до 1928г.. В резултат на развитието на кооперативното движение се появява и  „Коорперативен бюлетин“ 1926-1927г. В същото време борисовградчани се информират и за спортните събития в града - „Спортни вести“ 1926г.  “Борисовградска дума“ излиза 1929-1930г., а с появата на киното започва да излиза за кратко и „Кино-преглед“ 1929г., На два пъти се появява вестник „Борец“ 1927-1928г, 1933г. , между тях излиза„Сърп“ 1931г. Последен в този период е „Народен глас“ 1933г.

Балканската война довежда до спиране на много от вестниците- останалите са подложени на строга военна цензура. Както се вижда от хрониката по-горе, в Борисовград също не излизат вестници в периода от 1912 до 1913г. За жалост местните медии мълчат и след Първата световна война (1914-1918г.) и Октомврийската революция (1917г.) , когато българският печат е с различни идейни тенденции и силен политически размах. Революционната криза след войната, с влиянието на Октомврийската революция и последоватената революционна политика на партията, създава условия за развитие на масов комунистически печат в България. Вестници в Борисовград обаче така и не излизат.

Градът излиза от кризата чак през 1921г., 10 години след издаването на вестник “Съвременник“. Въпреки дългият период мълчание, смятам че Борисовград е допринесъл за развитието на българската публицистика, защото за 23 години излизат 12 различни вестника. Това е постижение за градче с нищожно население, с малко грамотни граждани, повечето от жителите, на което се интересуват главно от земеделие и прекарващи деня си на нивата под жаркото слънце.

По материали от домашна работа на студентката Ина Къндева по История на българската журналистика.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини