Местният парламент разреши на кметовете да кандидатстват за средства за чиста околна среда

Янко Янков

Селските кметове ще могат да участват в Нционален конкурс, от който могат да спечелят средства за благоустрояване на населените места. Това гласуваха местните парламентаристи на последната сесия на общината. По предложение на кмета на село Дълбок извор Янко Янков беше взето решение за „Даване на правомощия на Кметовете на кметства и Кметските наместничества на територията на община Първомай за кандидатстване с проектни предложения в Националната кампания "За чиста околна среда - 2015 г." на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда“. Това проекторешение влезе в дневния ред на редовната сесия на ОбС – Първомай, внесено от председателя Дечко Петков като допълнителна точка. Съветниците нямаха забележки и се съгласиха да им дадат тази възможност.

В Националния конкурс „За чиста околна среда“ могат да участват общини и кметства от цялата страна. За реализиране на всеки от класираните проекти ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева ( с вкл. ДДС ). Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда. С реализацията на дейностите се цели постигане на резултати на територията на цялата страна. С доброволния труд на гражданите ще се осъществи залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите. Подобна програма има и за училища и детски градини, но там средствата са до 5 000 лв.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ta
    TANA MURABETO
    0 -3
    15:02, 24 яну 2015
    Naistina mnogo pravilno (solomonovsko)reshenie.BraVO!!!
  • 2
    Ta
    TANA MURABETO
    0 -3
    15:03, 24 яну 2015
    Naistina edno razumno i solomonovsko reshenie !
    • Ба
      бат, Теню
      4 0
      23:17, 24 яну 2015
      Уважаеми господине, виждам, че си високообразован.За да се докосна до твоите висоти обясни ми кое му е соломоновското на решението? Така де. Идат избори и точно такива учени хора ще ни трябват за водачи.
    • Ta
      TANA MURABETO
      0 0
      01:10, 25 яну 2015
      Dalboko-premudrii Bat'TENIO! Polasskana sam 4i eto ima i misleshti sas glavite si sobegti(Vie) koito biha i na moia skromnos poverili raovoden pos,preodobno kreslo i sadbinite si(i sebe dori) Kolinopriklonno-blago-dara.bih izpalniavala savsemsavesno poverenoto mi(iventoalno) kmetsko krislo.
  • 3
    Бъ
    българин
    1 0
    19:44, 24 яну 2015
    Решения по кардинални въпроси не се вземат, а се бяга на палиативни мерки по незначителни проблеми!
  • 4
    Пи
    ПИСТА
    3 0
    15:54, 26 яну 2015
    Качиха ги на шейната!
Последни новини