Министрите ще представят програми за реформи

До края на март 2015 г. министрите ще представят в МС програми за структурни и функционални реформи с цел повишаване ефективността на публичните разходи.
Първостепенните разпоредители с бюджет по чл. 4-47 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. ще разработват мерки за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета.

При необходимост, в срок до 28 февруари 2015 г., те ще предприемат действия за промени в устройствените правилници на структурите от системите им.

С постановлението подобни мерки се препоръчват на кметовете на общините за представяне за одобрение в общинските съвети.

Вътрешните одитори в бюджетните организации по чл. 4-47 от Закона за държавния бюджет на България за 2015 г., в т. ч. във второстепенни разпоредители с бюджет към тях и в общините, ще извършват преимуществено одитни ангажименти на ефективността на публичните разходи в съответните организации.

Министерският съвет прие Постановление за изпълнението на държавния бюджет на България за 2015 г. в срока, определен със Закона за публичните финанси.

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет съдейства за ефективното и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за осъществяване на основните дейности, финансирани от Бюджет 2015.

За създаване на добра организация и с оглед осигуряване на условия за прозрачност на изпълнението на държавния бюджет, с Постановлението са регламентирани процедурите за отпускане и разходване на планираните средства в годишния закон за държавния бюджет.

Определят се конкретните задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на бюджета, както и необходимата информация и сроковете за нейното предоставяне в Министерството на финансите, Министерския съвет, Народното събрание и Сметната палата.

Конкретизират се и показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на бюджетните организации, които прилагат програмен формат на бюджет, в рамките на утвърдените с годишния закон за държавния бюджет разходи по области на политики и/или бюджетни програми.

Постановлението регламентира разпоредителите с бюджет и държавните предприятия, които изпълняват проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз, както и дейности, финансирани от държавния бюджет, принципно допустими за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз, да прилагат правилата за възлагане и изпълнение, приложими за тези програми, с оглед осигуряване на ефективно управление на публичните разходи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини