14 °C

МОСВ отнема гората на градинци и иска да я прави защитена територия

Снимката е от групата на село Градина във Фейсбук

На сайта на Министерството на околната среда и водите е публикуван проект на заповед, с която територията между селата Градина и Мирово става защитена под името „Градинска гора“. В нея влизат около 4000 дка от землището на Градина, 500 от които с решение на Общински съвет са раздадени за обезвъзмездяване на собственици, на които не са им върнати земит в реални граници. Част от тях вече са разорали площите, други се използват за пътища. Според кмета на селото проблем е и това, че в гората, със специално разрешително е правена сеч, която е задоволявала нуждите на населението.

В границите на защитената зона се предвижда да се забрани засаждането на видове, които не са характерни за местността и употребата на продукти за растителна защита, минерални торове Няма да е възможна промяна на предназначението и начина на ползване на мерите както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи. В зоната се забранява добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

Проектът е публикуван на 10 декември и вече тече едномесечен срок за възражения, мнения и препоръки.

Предмет на опазване в защитената зона „Градинска гора ще са някои видове дървета, защитени от Закона за биологичното разнообразие и тяхното местообитание. Там живеят три вида бозайници: видра, лалугер и пъстър пор. От земноводните и влечугите в защитената зона могат да се срещнат червенокоремната бумка, пъстрият смок, обикновената блатна костенурка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, както и големият гребенест тритон. На територията на „Градинска гора" живеят и безгръбначните: бисерна мида, бръмбар рогач и буков сечко. На повечето от тези видове местните дори не знаят имената, но след заповедта ще трябва да се отнасят с особено внимание към тях. На територията на „Градинска гора" се намира защитената местност „Находище на блатно кокиче" и защитена зона за опазване на дивите птици „Марица - Първомай", които запазват статута си, категорията, границите и режимите си на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гу
  Гуню
  9 -1
  17:00, 11 дек 2014
  Бах мааму Бале! Сега с какко жа на лъжеш? Лъга ни с канализация - нанай! Лъга ни с курийта че жа си га земим - зехани я! Мисли догодина на изборите с како жа на лъжиш та дано някой се впрегне и гласува за теби!
 • 2
  Къ
  Къртю
  8 -2
  22:30, 11 дек 2014
  Балю си е крадец и фунаджииска лопата ами кажете Папазчето къде да го натирим догодина. Краде, лъга, пъчи се, хора игра. 11 години му гледаме мазния сурат. Хайде да го изгоним догодина.
  • 23
   23
   2 0
   23:41, 11 дек 2014
   Да изгоним Ангата и да турим Балю ,ставали ?
 • 3
  55
  55
  1 -1
  07:50, 12 дек 2014
  Не Балю, Катя Николова от просветата и образованието "турете" за кмет, че иначе няма как да се отървете от нея -вечната чиновничка...просветена и образована...

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини