26 °C

МОСВ отнема гората на градинци и иска да я прави защитена територия

Снимката е от групата на село Градина във Фейсбук

На сайта на Министерството на околната среда и водите е публикуван проект на заповед, с която територията между селата Градина и Мирово става защитена под името „Градинска гора“. В нея влизат около 4000 дка от землището на Градина, 500 от които с решение на Общински съвет са раздадени за обезвъзмездяване на собственици, на които не са им върнати земит в реални граници. Част от тях вече са разорали площите, други се използват за пътища. Според кмета на селото проблем е и това, че в гората, със специално разрешително е правена сеч, която е задоволявала нуждите на населението.

В границите на защитената зона се предвижда да се забрани засаждането на видове, които не са характерни за местността и употребата на продукти за растителна защита, минерални торове Няма да е възможна промяна на предназначението и начина на ползване на мерите както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи. В зоната се забранява добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

Проектът е публикуван на 10 декември и вече тече едномесечен срок за възражения, мнения и препоръки.

Предмет на опазване в защитената зона „Градинска гора ще са някои видове дървета, защитени от Закона за биологичното разнообразие и тяхното местообитание. Там живеят три вида бозайници: видра, лалугер и пъстър пор. От земноводните и влечугите в защитената зона могат да се срещнат червенокоремната бумка, пъстрият смок, обикновената блатна костенурка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, както и големият гребенест тритон. На територията на „Градинска гора" живеят и безгръбначните: бисерна мида, бръмбар рогач и буков сечко. На повечето от тези видове местните дори не знаят имената, но след заповедта ще трябва да се отнасят с особено внимание към тях. На територията на „Градинска гора" се намира защитената местност „Находище на блатно кокиче" и защитена зона за опазване на дивите птици „Марица - Първомай", които запазват статута си, категорията, границите и режимите си на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гу
  Гуню
  9 -1
  17:00, 11 дек 2014
  Бах мааму Бале! Сега с какко жа на лъжеш? Лъга ни с канализация - нанай! Лъга ни с курийта че жа си га земим - зехани я! Мисли догодина на изборите с како жа на лъжиш та дано някой се впрегне и гласува за теби!
 • 2
  Къ
  Къртю
  8 -2
  22:30, 11 дек 2014
  Балю си е крадец и фунаджииска лопата ами кажете Папазчето къде да го натирим догодина. Краде, лъга, пъчи се, хора игра. 11 години му гледаме мазния сурат. Хайде да го изгоним догодина.
  • 23
   23
   2 0
   23:41, 11 дек 2014
   Да изгоним Ангата и да турим Балю ,ставали ?
 • 3
  55
  55
  1 -1
  07:50, 12 дек 2014
  Не Балю, Катя Николова от просветата и образованието "турете" за кмет, че иначе няма как да се отървете от нея -вечната чиновничка...просветена и образована...

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини