МОСВ отнема гората на градинци и иска да я прави защитена територия

Снимката е от групата на село Градина във Фейсбук

На сайта на Министерството на околната среда и водите е публикуван проект на заповед, с която територията между селата Градина и Мирово става защитена под името „Градинска гора“. В нея влизат около 4000 дка от землището на Градина, 500 от които с решение на Общински съвет са раздадени за обезвъзмездяване на собственици, на които не са им върнати земит в реални граници. Част от тях вече са разорали площите, други се използват за пътища. Според кмета на селото проблем е и това, че в гората, със специално разрешително е правена сеч, която е задоволявала нуждите на населението.

В границите на защитената зона се предвижда да се забрани засаждането на видове, които не са характерни за местността и употребата на продукти за растителна защита, минерални торове Няма да е възможна промяна на предназначението и начина на ползване на мерите както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи. В зоната се забранява добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

Проектът е публикуван на 10 декември и вече тече едномесечен срок за възражения, мнения и препоръки.

Предмет на опазване в защитената зона „Градинска гора ще са някои видове дървета, защитени от Закона за биологичното разнообразие и тяхното местообитание. Там живеят три вида бозайници: видра, лалугер и пъстър пор. От земноводните и влечугите в защитената зона могат да се срещнат червенокоремната бумка, пъстрият смок, обикновената блатна костенурка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, както и големият гребенест тритон. На територията на „Градинска гора" живеят и безгръбначните: бисерна мида, бръмбар рогач и буков сечко. На повечето от тези видове местните дори не знаят имената, но след заповедта ще трябва да се отнасят с особено внимание към тях. На територията на „Градинска гора" се намира защитената местност „Находище на блатно кокиче" и защитена зона за опазване на дивите птици „Марица - Първомай", които запазват статута си, категорията, границите и режимите си на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие.



 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гу
    Гуню
    9 -1
    17:00, 11 дек 2014
    Бах мааму Бале! Сега с какко жа на лъжеш? Лъга ни с канализация - нанай! Лъга ни с курийта че жа си га земим - зехани я! Мисли догодина на изборите с како жа на лъжиш та дано някой се впрегне и гласува за теби!
  • 2
    Къ
    Къртю
    8 -2
    22:30, 11 дек 2014
    Балю си е крадец и фунаджииска лопата ами кажете Папазчето къде да го натирим догодина. Краде, лъга, пъчи се, хора игра. 11 години му гледаме мазния сурат. Хайде да го изгоним догодина.
    • 23
      23
      2 0
      23:41, 11 дек 2014
      Да изгоним Ангата и да турим Балю ,ставали ?
  • 3
    55
    55
    1 -1
    07:50, 12 дек 2014
    Не Балю, Катя Николова от просветата и образованието "турете" за кмет, че иначе няма как да се отървете от нея -вечната чиновничка...просветена и образована...

Още новини

Последни новини