Охлюви пане

Охлюви пане

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Събраното количество охлюви (поне 100 броя) се оставят за 2 дена в съд с капак с вентилационни отвори, който да се отстранява по трудно за да не излязат охлювите.

Вечерта на същият ден измийте охлювите със студена вода и си ги върнете пак в съда, пак да пренощуват докато не им излязат всичките изпражнения. На другия ден ги измийте пак и са готови за варене. След 2 дена чакане идва готвенето.

Слага се 2.5 литра вода в дълбок съд и чакате водата да почне да завира, след което слагате предварително измитите охлюви да се варят един по един - варим, докато не станат готови да излизат безпроблемно от черупките си.

Водата в първите 5 минути на завирането започва да се пени и затова е желателно да се отстранява пяната, докато намалее.
След като са се сварили охлювите, ги охлаждаме и ги почистваме от черупките и се отстранява ненужната част от тях (червото), за да остане само месестата част (джуката).

Измиват се събраните охлюви, след което се слагат в купичка и се поръсват със сода бикарбонат, разбъркват се добре и добавяте оцет на око. Оставяте ги да престоят 10 минути и след това ги измивате със студена вода. Така слузта им изчезва напълно.

Пристъпваме към панировката:

Панировката се прави в дълбок съд от 1 литър - от 3 яйца, 200 мл. бира, брашно се слага, докато не стане лепкава смес, като се добавя и сол. Бърка се, докато стане еднородна смес. Сместа трябва да е като за бухтички. Всеки охлюв се потапя в сместа и се пуска да се изпържи в сгорещено олио до златисто.

Приятно хапване!

Източник: gotvach.bg

Последни новини