Екологичното министерство и ПУДООС ще финансират 8 проекта в Първомайско

Финансиране са спечелили 8 проекта от община Първомай, участвали в конкурса на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/. За поредна година екологичните институции обявиха конкурс в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда – 2021 г.“ на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Целта на кампанията е да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем.

Конкурсът има три направления- проекти за общини и кметства; за училища; за детски градини.

От подадените 833 проекта на кметства и общини одобрение са получили 457. Те ще бъдат финансирани с до 10 000 лв. От първомайска община одобрените проекти са:

  1. Кът за отдих в град Първомай
  2. В Бяла река –ще бъдат почистени зелените зони, ще бъдат засадени цветя и ще бъде изградено детско съоръжение, близо до градината и ресторанта на селото.
  3. В кв. Любеново ще бъде възстановен кът за отдих с детска площадка
  4. Във Виница ще бъде създадена зона за спорт сред чиста и зелена природа
  5. В Православен предстои почистване, допълващо озеленяване и възстановяване на общински терен и изграждане на зона за отдих и спорт;
  6. В Градина ще бъде изградено мини футболно игрище

Сред 248-те одобрени училища, от 438 подадени проекта, е и  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор . Те ще получат до 5000 лв.

С почти същите средства ще разполага и ДГ „Искра“ от село Искра, за да реализира проекта „На въздух в двора ти седни и за природата учи!“ Те са участвали в конкурса заедно с още 391 проекта за детски градини, от които са одобрени 253

С реализацията на дейностите по Националната кампания „Чиста околна среда – 2021г.” се цели реновиране или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите.

През 2020 година в община Първомай бяха реализирани 5 проекта по същата програма.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини