"Браун политикал ревю" анализира руския контрол на България

България е прекрасен пример как политическата принадлежност към Запада се помрачава от икономически връзки с Русия, които ограничават де факто независимостта от Москва", се казва в анализа "Борбата за България" на "Браун политикал ревю".

България е страната с най-много американски военни бази в Източна Европа, заявява авторът Джеймс Джейнисън, посочвайки, че съществува мнение, че за Вашингтон София е търговски партньор за оръжия и площадка за бъдещи мисии в региона. Той отбелязва разделението, което този факт предизвиква в българското общество и липсата на единно становище относно Русия.

"Въпреки това България е възможност за САЩ да разширят влиянието си в бившия Съветски съюз и да подкопаят регионалния статус на Русия", отбелязва той. В миналото България беше сателит на СССР, но общата историческа тенденция без съмнение е в посока на интеграция със Запада.

Един от проблемите с България обаче е, че сегашната й икономика е пряко свързана с Русия и зависима от нея. Българската икономика беше тежко засегната по време на Газовите войни през 2009 година, отбелязва авторът. Той цитира изказване на Илиян Василев, бивш посланик в Москва, според който високите цени на руските горива пречат на конкурентоспособността на много местни индустрии. Русия се утвърди на регионалния пазар на газ, закупувайки държавната газова компания "Булгаргаз", а след провала на петролопровода "Набуко" е малко вероятно София да се отдалечи от Москва в енергийната сфера.

Най-големият български продукт за износ е рафиниран нефт, а Русия е най-големият клиент на страната, купувайки 15 процента от горивото, отбелязва се в анализа. Негативните последствия от санкциите на руската икономика засягат България пряко. София не може да заеме позиция срещу Москва и да покаже солидарност с Украйна или Европа, ако икономическия спад в Русия ще съсипе българската икономика, подчертава се в анализа. В същото време има опасения, че настъплението на "Газпром" в България и други страни ще доведе със себе си политиката на режима на Путин.

Перспективата за руско контрол трябва да доведе до преструктуриране и сериозно преразглеждане на българските проблеми с енергийните доставки, както и създаването на икономика, която може да съществува без руски предприятия да играят водеща роля. "Разбира се, по-лесно е да се каже диверсификация, отколкото да се направи, но на теория тя ще донесе пазарна конкуренция, неенергийни източници на растеж и по-високо равнище на икономическа независимост, които ще позволят по-голяма активност в геополитически конфликти", подчертава се в анализа.

"Накратко, ако САЩ и Европейският съюз искат да отведат България и други източноевропейски страни по-далеч от Русия и Кремъл, ще трябва да се фокусират върху дългосрочни икономически промени, които ще диверсифицират икономиките в региона и ще намалят влиянието на руския петрол", гласи заключението на автора.

САЩ и Европа имат нужда от това, за да разкъсат руския контрол върху региона, смята той.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ot
    ot 4ujbina17
    1 0
    13:59, 10 ное 2014
    Mnogo im puka na SA6T i ES za na6ata ikonomika,te si gledat tehnite interesi, jalko 4e v BALGARIA nikoi ne gleda interesite na naroda a samo li4nite si interesi
Последни новини