6 °C

Пробегът на мира се превърна в празник за Първомай

Пробегът на мира донесе в Първомай огъня, символизиращ любовта, хармонията, единството. Десетки ученици от петте училища в Първомай се докоснаха до факлата, преминал през ръцете на велики личности в спорта, изкуството, политиката и обществения живот по света. Оливия от Мексико, Ханс от Германия, Любо от София, Андрей от Русия и още няколко атлети придружаваха факлоносеца Стефан от Сърбия, който предаде огъня на Иван Танев на входа на града. Първи ги посрещнаха децата от дебърското училище „Георги Караславов“. Те първи научиха за инициативата, за смисъла на този пробег, първи играха „играта“, в която трябваше да поставят дясната си ръка до сърцето, да замълчат за момент и в тишината да усетят прилива на топлина и любов. Същото се повтори и по - късно в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Факелът се предаваше от ръка на ръка, но да бягат с него по улиците на Първомай беше привилегия за малцина –След Иван Танев щафетата поеха Славчо Митев, Антоан Банялиев, Росица Петкова, а по централните улици и Румен Зидаров. Пред общината посланиците на мира и атлети от ПГСС "Васил Левски" бяха посрещнати от кмета на общината Ангел Папазов, заместника му Николай Митков, председателя на комисията по спорта Илия Ганчев, ученици от ОУ „Кирил и Методий“ и граждани, любопитни да видят какво се случва в позаспалия ни след празниците градец. Там на градоначалника ни беше връчен сертификат, удостоверяващ, че град Първомай е част от инициативата Пробег на мира. Преди да потегли към Димитровград групата атлети се спря за кратко и в ОУ „Христо Ботев“, за да предаде посланието, че „Мирът не означава отсъствие на война, а означава присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство“.

Координаторът на събитието за Първомай, възпитаникът на местната гимназия Васко Вълев, остана удовлетворен от посрещането на огъня в родния му град- за тези деца това е истински голямо и значимо събитие – сподели той - доволен съм, че успяхме да преминем през толкова много места и да запознаем толкова много деца с идеята на пробега.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ба
  бай иван
  4 0
  13:47, 18 сеп 2014
  кмет е, не е кмет! що е то?
 • 2
  12
  123
  7 0
  14:48, 18 сеп 2014
  Зрастии- ей тва е!
 • 3
  Фе
  фен
  6 0
  15:04, 18 сеп 2014
  Здрастито приема огъня . Какъв трогателен момент и каква поредна футболна драма :)
 • 4
  Ци
  цик
  4 -8
  15:11, 18 сеп 2014
  дали е кмет или не ДЕПУТАТ ще е Виж коментара
 • 5
  11
  1111
  3 -10
  15:22, 18 сеп 2014
  Ще е!Ако ще да се съдерете от хейтърство,драскачи,... Виж коментара
  • 22
   2222
   3 -3
   22:49, 18 сеп 2014
   Е, добре.И какво ако е.За вас властта е била винаги самоцел,и начин да трупате лично богатство.А иначе сте най- социалните и мразите капиталистите и капитализма.Това не е злоба.Кажете какво сте направили за хората и града през всичките 70 години които сте на власт.И особено след 1990г. до днес.Едно голямо НИЩО!
 • 6
  1_
  1_1411044389
  4 -4
  15:46, 18 сеп 2014
  Злобата ще ни погуби
 • 7
  Ба
  бай цанко
  7 -4
  16:03, 18 сеп 2014
  Те драскачите са 2-3-ма под различни имена!Всички ги знаем кои са!Единия е бивш комунист 30 години ял от партийните пари сега се обръща и само злоба лее срещу всички!А когато не е пред компютъра виси в кафето на общината и събира клюки!
  • Що
   що е то
   4 0
   23:28, 18 сеп 2014
   ха другаря керанов ли е това
   или по точно вече господин керанов

 • 8
  Ха
  Харесвам
  1 -1
  23:49, 18 сеп 2014
  Инициативата "Peace Run" символизира стремежа за създаването на един по-добър свят. Тя дава възможност на малки и големи да погледнат отвъд собствените въображение и представи и да се убедят, че единството (oneness) може да преодолее много страдания и по същество е единствения цивилизационен избор. The Choice of the new generation (Изборът на новото поколение). България, до 10-15 години, ще бъде неделима част от този избор. Всички, които не осъзнаят и не приемат необходимостта от тази промяна, просто ще изчезнат.
  • Ед
   единство на гладно
   9 0
   00:18, 19 сеп 2014
   За какво точно става въпрос?! На тия деца някой ще им обясни ли как покрай това единство някой яко им яде от паничките и им пуска трохи, на които задължително трябва да се радват.
  • 34
   3456
   2 -2
   08:48, 19 сеп 2014
   Единството в глобален мащаб не позволява да съществуват малки нации като България.След 10-15 години България ще е претопена, ще има едни малки българийки(София,Пловдив и др.)и другото ще е глобалната "сплав".Дано света тогава е по-единомислещ в "прави на другите това, което искаш те да правят на теб"
  • Ка
   като Форест Гъмп
   4 -1
   09:40, 19 сеп 2014
   Оо, я стига! Никой не знае какъв ще е света след 15 години. Но какъвто и да е, винаги по-силния и по-умния е имал най-доброто, а за по-слабия и по-глупавия са оставали трохите. Сега това е особено очебийно с тази глобализация и европеизация. Не можем да станем по-силни, защото сме малко и глупави. Но можем като Форест Гъмп да хукнем и да бягаме, да бягаме, да бягаме .... та дано нещо накрая се обърне!
  • Ве
   Веселина Пашева
   0 -1
   11:47, 22 сеп 2014
   Стремежът към ,,създаване на един по-добър ,,свят е нищо повече от стремежа на СЕКТАТА Шри Чинмой да получи своята част от ловните полета за заблудени детски души в България! В частност в Първомай. Както винаги с неизменното предателско съдействие и съучастие на българите. Та тази секта е поставена в списъка на деструктивните и опасни секти във Франция, Германия, Русия,и т.н. Но какво значение има за тези които са я поканили!? Още Веспасиан казва...,,Парите не миришат< !Позор и срам !
  • Ве
   Веселина Пашева
   0 0
   11:59, 22 сеп 2014
   От какво значение е фактът, че тази секта е свързана със сексуални скандали включително и с деца, с обсебване на имушество, със забрана на раждането!?Някой постара ли се изобщо да се информира та да знаем с какво да я посрещнем, с хляб и сол или с заплюване в лицето? Не ! Защото ПАРИТЕ НАИСТИНА НЕ МИРИШАТ! Без значение кой и как се оправдава. Разбрах , че нямаме ДУХОВЕН ИМУНИТЕТ! И че винаги ще има предатели които да отворят вратите пред врага!

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини