24 °C

Пробегът на мира се превърна в празник за Първомай

Пробегът на мира донесе в Първомай огъня, символизиращ любовта, хармонията, единството. Десетки ученици от петте училища в Първомай се докоснаха до факлата, преминал през ръцете на велики личности в спорта, изкуството, политиката и обществения живот по света. Оливия от Мексико, Ханс от Германия, Любо от София, Андрей от Русия и още няколко атлети придружаваха факлоносеца Стефан от Сърбия, който предаде огъня на Иван Танев на входа на града. Първи ги посрещнаха децата от дебърското училище „Георги Караславов“. Те първи научиха за инициативата, за смисъла на този пробег, първи играха „играта“, в която трябваше да поставят дясната си ръка до сърцето, да замълчат за момент и в тишината да усетят прилива на топлина и любов. Същото се повтори и по - късно в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Факелът се предаваше от ръка на ръка, но да бягат с него по улиците на Първомай беше привилегия за малцина –След Иван Танев щафетата поеха Славчо Митев, Антоан Банялиев, Росица Петкова, а по централните улици и Румен Зидаров. Пред общината посланиците на мира и атлети от ПГСС "Васил Левски" бяха посрещнати от кмета на общината Ангел Папазов, заместника му Николай Митков, председателя на комисията по спорта Илия Ганчев, ученици от ОУ „Кирил и Методий“ и граждани, любопитни да видят какво се случва в позаспалия ни след празниците градец. Там на градоначалника ни беше връчен сертификат, удостоверяващ, че град Първомай е част от инициативата Пробег на мира. Преди да потегли към Димитровград групата атлети се спря за кратко и в ОУ „Христо Ботев“, за да предаде посланието, че „Мирът не означава отсъствие на война, а означава присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство“.

Координаторът на събитието за Първомай, възпитаникът на местната гимназия Васко Вълев, остана удовлетворен от посрещането на огъня в родния му град- за тези деца това е истински голямо и значимо събитие – сподели той - доволен съм, че успяхме да преминем през толкова много места и да запознаем толкова много деца с идеята на пробега.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ба
  бай иван
  4 0
  13:47, 18 сеп 2014
  кмет е, не е кмет! що е то?
 • 2
  12
  123
  7 0
  14:48, 18 сеп 2014
  Зрастии- ей тва е!
 • 3
  Фе
  фен
  6 0
  15:04, 18 сеп 2014
  Здрастито приема огъня . Какъв трогателен момент и каква поредна футболна драма :)
 • 4
  Ци
  цик
  4 -8
  15:11, 18 сеп 2014
  дали е кмет или не ДЕПУТАТ ще е Виж коментара
 • 5
  11
  1111
  3 -10
  15:22, 18 сеп 2014
  Ще е!Ако ще да се съдерете от хейтърство,драскачи,... Виж коментара
  • 22
   2222
   3 -3
   22:49, 18 сеп 2014
   Е, добре.И какво ако е.За вас властта е била винаги самоцел,и начин да трупате лично богатство.А иначе сте най- социалните и мразите капиталистите и капитализма.Това не е злоба.Кажете какво сте направили за хората и града през всичките 70 години които сте на власт.И особено след 1990г. до днес.Едно голямо НИЩО!
 • 6
  1_
  1_1411044389
  4 -4
  15:46, 18 сеп 2014
  Злобата ще ни погуби
 • 7
  Ба
  бай цанко
  7 -4
  16:03, 18 сеп 2014
  Те драскачите са 2-3-ма под различни имена!Всички ги знаем кои са!Единия е бивш комунист 30 години ял от партийните пари сега се обръща и само злоба лее срещу всички!А когато не е пред компютъра виси в кафето на общината и събира клюки!
  • Що
   що е то
   4 0
   23:28, 18 сеп 2014
   ха другаря керанов ли е това
   или по точно вече господин керанов

 • 8
  Ха
  Харесвам
  1 -1
  23:49, 18 сеп 2014
  Инициативата "Peace Run" символизира стремежа за създаването на един по-добър свят. Тя дава възможност на малки и големи да погледнат отвъд собствените въображение и представи и да се убедят, че единството (oneness) може да преодолее много страдания и по същество е единствения цивилизационен избор. The Choice of the new generation (Изборът на новото поколение). България, до 10-15 години, ще бъде неделима част от този избор. Всички, които не осъзнаят и не приемат необходимостта от тази промяна, просто ще изчезнат.
  • Ед
   единство на гладно
   9 0
   00:18, 19 сеп 2014
   За какво точно става въпрос?! На тия деца някой ще им обясни ли как покрай това единство някой яко им яде от паничките и им пуска трохи, на които задължително трябва да се радват.
  • 34
   3456
   2 -2
   08:48, 19 сеп 2014
   Единството в глобален мащаб не позволява да съществуват малки нации като България.След 10-15 години България ще е претопена, ще има едни малки българийки(София,Пловдив и др.)и другото ще е глобалната "сплав".Дано света тогава е по-единомислещ в "прави на другите това, което искаш те да правят на теб"
  • Ка
   като Форест Гъмп
   4 -1
   09:40, 19 сеп 2014
   Оо, я стига! Никой не знае какъв ще е света след 15 години. Но какъвто и да е, винаги по-силния и по-умния е имал най-доброто, а за по-слабия и по-глупавия са оставали трохите. Сега това е особено очебийно с тази глобализация и европеизация. Не можем да станем по-силни, защото сме малко и глупави. Но можем като Форест Гъмп да хукнем и да бягаме, да бягаме, да бягаме .... та дано нещо накрая се обърне!
  • Ве
   Веселина Пашева
   0 -1
   11:47, 22 сеп 2014
   Стремежът към ,,създаване на един по-добър ,,свят е нищо повече от стремежа на СЕКТАТА Шри Чинмой да получи своята част от ловните полета за заблудени детски души в България! В частност в Първомай. Както винаги с неизменното предателско съдействие и съучастие на българите. Та тази секта е поставена в списъка на деструктивните и опасни секти във Франция, Германия, Русия,и т.н. Но какво значение има за тези които са я поканили!? Още Веспасиан казва...,,Парите не миришат< !Позор и срам !
  • Ве
   Веселина Пашева
   0 0
   11:59, 22 сеп 2014
   От какво значение е фактът, че тази секта е свързана със сексуални скандали включително и с деца, с обсебване на имушество, със забрана на раждането!?Някой постара ли се изобщо да се информира та да знаем с какво да я посрещнем, с хляб и сол или с заплюване в лицето? Не ! Защото ПАРИТЕ НАИСТИНА НЕ МИРИШАТ! Без значение кой и как се оправдава. Разбрах , че нямаме ДУХОВЕН ИМУНИТЕТ! И че винаги ще има предатели които да отворят вратите пред врага!

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини