19 °C

Ромите отново тръгнаха на лов за старо желязо

Старо желязо купувам!

В последните дни позабравените провиквания на мургави каруцари „Старо желязо купувам!“ отново огласиха улиците на Първомай. Старите търговци на метал първи научиха и веднага реагираха на отмяната на забраната физически лица да предават метали без доказан произход, а ако все пак успеят, срещу това да не получават нищо.

Влезлият в сила на 14 юли 2014 г. Закон за управление на отпадъците беше обявен от Конституционния съд за противозаконен в частта си “безвъзмездно за всяка от страните”. Става дума за един от членовете, в които е записано, че „предаването на битови отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ) от физически лица се извършва на площадките чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, организирани от кметовете на общини, безвъзмездно за всяка от страните“. Т.е. общината организира събирането на определена дата, гражданите се освобождават от ненужните метални предмети и не получават друго, освен благодарност, че са си изпълнили задължението по закон. Сега вече, на основание решението на КС е възможно възмездно предаване на отпадъци от черни и цветни метали от физически лица. За целта има регистрирани площадки, на които разплащането се извършва по безкасов път. За община Първомай те са две - едната в Дебър, а другата на ул. „Алекандър Стмболийски“ 21.

Ромите отново се развъртяха да търсят метал, като изкупват стри печки, хладилници, бойлери и всичко, което съдържа метал. Притеснителен е фактът, че по стара традиция е възможно наред с това към площадките да тръгнат и нови релси, жици и важни метални уреди. Докато законодателят в България реши как да предаваме старо желязо и това да не е повод да се крадат (например) бронзовите букви и приклади на автоматите от паметниците, можем да очистим таваните и мазетата си и срещу това да получим между 30 и 40 стотинки за килограм метал

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ед
  Един човек
  9 -2
  12:10, 18 сеп 2014
  Ех, госпожо Кирякова... Май правописа не ви е по силите! Проверявайте какво сте написала, смешно е от дългогодишен журналист да се виждат много грешки!
 • 2
  Lu
  lud_1411033802
  10 -2
  12:49, 18 сеп 2014
  A nie trugvame na Lov za mangali !!!!!!!
 • 3
  5за6
  0 0
  20:47, 19 сеп 2014
  Или - или .Настана време разделно!

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини