Червилата съдържат тежки метали

Използването на червилата е свързано с някои странични ефекти. Те съдържат токсични продукти, които могат да повишат риска от рак, особено този на гърдата. Някои други червила имат по-леки странични ефекти като дразнене на очите, кашлица, хрипове и раздразнения по кожата.

Червилата могат да съдържат олово, на него се дължи блясъкът. Когато металът се абсорбира от тялото, той достига до кръвта, костите и някои тъкани. Ако в тялото има излишно количество олово, то може да повлияе на сърцето и дори да причини високо кръвно налягане.
Друг тежък метал, намиращ се в червилата, е кадмият. Той не може да се отдели лесно от тялото и поради тази причина започва да се натрупва в бъбреците. В резултат на това може да възникнат някои проблеми с тях като бъбречна недостатъчност. Важно е да се отбележи, че отравянето с кадмий протича по-тежко при жените, отколкото при мъжете.
Метилпарабен също се добавя често към червилата, защото е консервант, който предотвратява растежа и разпространението на гъбичките в тях. Той се използва широко и в други козметични продукти. Метилпарабен се абсорбира бързо през кожата и чревния тракт, но за разлика от кадмия, той се изхвърля бързо от тялото. 

Този консервант е ограничен заради възможния риск от рак и заради вредните ефекти върху ендокринната система. Тревожно е обаче, че метилпарабенът често е скрита съставка, което означава, че не е показан в списъка със съставките в продукта.
Има и други химикали в червилата. Такъв например е полипарабен, който също предотвратява растежа на вредните бактерии и мухъл. Според някои изследвания той нарушава функциите на ендокринната система и е алерген за някои хора. Подобно на метилпарабен, той не се натрупва в организма. Счита се, че е безопасен за употреба в козметиката, при условие че концентрациите са ограничени.

Как може да се разбере дали червилата съдържат полипарабен? Тези, които са по-твърди не съдържат парабен, тъй като той е мазната повърхност на червилата.

В червилата има още ретинил палмитат, който се добавя към тях като антиоксидант. Той е синтетична форма на витамин А, но може да бъде вреден за бременните жени, тъй като се свързва с репродуктивни проблеми. В багрилата на червилата се среща и алуминий.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини