Празникът на тракийската музика и песен започна с фолклорни танци

С изпълнението на Танцова формация „Евридика“ беше поставено началото на 16 празник на Тракийската народна музика и песен и за пръв път тази година година към музиката и песента  беше прибавено още един аспект на народното ни творчество . Момичетата, водени от Ваня Димитрова представиха танци и хора, с които са участвали в различни фестивали и конкурси, включително и  на международния "Блу Ивънс" във Виена.

Както всяка година организатори, гости и участници положиха цвете пред паметника на тракийската музика в знак на преклонение пред гения и таланта, създал през вековете най- ценното имане, гарант за запазване на идентичността ни като българи. Официално празникът беше открит от временният кмет Юлиян Димитров. „Този празник трябва да го има и да се развива през годините – каза той- защото за хората от Първомайския край, а и за любителите на този жанр от цялата страна, народната музика е философия и начин на живот“. С пожелание за успех на участниците и удоволствие за публиката г-н Димитров откри XVI Празник на народната музика и песен, организиран от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, под егидата на Община Първомай.

Три дни Първомай ще бъде огласян от истински стойностна народна музика и песни, изпълнявани от най-добрите тракийски оркестри и солисти. В рамките на празника ще се проведе и конкурсът „С песните на Стефан Филипов“, а изпълнителите ще бъдат оценявани от жури в състав акад. Петко Радев, акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ Пловдив и гл.ас. Диана Иванова.

Началото на Празника на тракийската музика е поставено през 1999, с организирания тогава концерт, посветен на 80-годишнината на големият кларнетист Стойчо Кузмов.

Тази година програмата включва 11 оркестъра. Спомоществователи на празника са „Първомай – БТ“, Бутик „Дивна“, Музикална къща “S&K”-Musik House”- гр. Смолян, „витал Транс“ООД, „Витал“ ООД и АРЗ – Първомай.

От оркестрите първи на сцената излезе Пилашевския оркестър с ръководител Митко Димитров. Група, известна с предаваните по семейна линия талант и любов към народна музика. След създателя – кларнетистът Никола Ангелов, днес оркестърът е поет от сина му Митко. Последваха ги музикантите от „Тракийско настроение“. Създадена през 2001 година, през формацията са минали много известни български изпълнители, а днес се ръководи от Петко Кънев. Групата изненада с разнообразен фолклор не само от тракийска област.

Щафетата за вечерта беше поета от оркестър „Бисери“ с ръководител Младен Малаков. Една формация с отличия от много конкурси и фестивали.

Вечерта завърши с участието на Оркестър „Хебър“ с ръководител Добри Вълчев. Тази година групата чества своята 35-годишнина и по този повод беше отличен със знака на града и диплом, връчени от изпълняващия длъжността кмет Юлиян Димитров. Юбилеен знак на Празника връчи и председателят на читалището Иван Караславов. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    Иван_1410536146
    2 0
    18:35, 12 сеп 2014
    Изкам само да попитам до колко часа вечерта продължава надсвирването!!!
  • 2
    Ла
    лало
    1 -1
    08:35, 14 сеп 2014
    Не е лошо оркестрите предварително да си стиковат изпълнинията, че Първомайското хоро го чухме около 12 пъти
  • 3
    1_
    1_1410700272
    0 0
    16:11, 14 сеп 2014
    Това е задължително по статут
Последни новини