27 °C

Ветеринари и животновъди: Протестираме срещу липсата на стратегия и диалог с институциите

Д-р Иван Вангелов

Ветеринарите на свободна практика от община Първомай заявяват, че се присъединяват към протеста на своите колеги от цялата страна. Те отказват да подпишат споразумение с БАБХ заради липсата на стратегия за развитието на ветеринарното дело в България и пълното отсъствие на организация и управление на ветеринарно – медицинската дейност в България

Освен всички пречки и нерешени проблеми, действията на колегията са провокирани и от разпространението на болестта син език и пълното отсъствие на синхрон между различни държавни организации. Протестите са насочени най-вече към Българска агенция по безопасност на храните.

Д-р Иван Вангелов, който е частно практикуващ лекар обясни, че проблемите са много и са коментирани на всички административни  нива. В момента елита от ветеринарни лекари от Съюза на ветеринарните лекари в България/Съюз със 120-годишна история/ и част от ръководството на животновъдните организации не желаят да се дадат едни пари, "доказващи здравето на Българските животни и продукцията от тях". Интересно как нашите преработватели на животинска продукция ще изнасят в чужбина без да е доказан здравния статус на стадата, от които получават първичната суровина.   Безотговорното   отношение  от страна на държавата  към животновъдите и ветеринарите, е притеснително и за всички нас, които сме консуматори на животински продукти, защото все пак част от тези болести са опасни и за хората.

Пенко Налбантов - председател на Асоциацията на млекопреработвателите „Тракия милк“ сподели, че те подкрепят частно практикуващите ветеринарни лекари. Това са хора, които работят по 365 дена в годината, по 24 часа в денонощието и животновъдите разчитат на тях - казва той - Професията е все по- непривлекателна, почти няма млади хора в нея. Министерството на земеделието определя профилактичната програма, Държавен фонд „Земеделие“ дава парите, а дейността се извършва от ветеринарите. В същото време между възложител и изпълнител няма диалог. Община Първомай е част от региона с най- голям брой животни. Държавните лекари практически не биха могли да се справят с тях

Кметът на най- засегнатото от болестта син език село в региона Метин Мюмюн сподели, че всички са приели като позитивна идеята за личен лекар, отговарящ за здравето на животните им. В момента, поради неразбирателството между БАБХ и БВС тези дейности са преустановени и не знаем кой е гарант за нашите животни – се жалва Мюмюн – имаме си договори за здравно обслужване от ветеринари, а фактически оставаме без гаранти.

Първомайският регион е с най- много животни. Тук се отглеждат около 10 000 говеда, 11 000 – овце, 2000 кози. В момента с неразбориите между Агенцията по храните и частните ветеринари не се извършва навременен контрол и подаване на информацията за болните животни – алармират ветеринарите- С напредването на болестта син език и заради бездействието на институциите се унищожава цял един отрасъл в животновъдството – овцевъдството, а това отваря дупка в бюджета на БАБХ, която е в размер на 19 милиона лева.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Za
  ZABOBOL
  0 -1
  15:52, 7 сеп 2014
  ...zakasnqh s komentara-zelaq uspeh na vetirinarite,ima rabota za tqh, no nqmat motivaciq i zanijenite iziskvaniq i kontrol za razvitie na tozi "jiv" produkt gi zatrudnqva.A ima svqt v koito te lekuvat i zabobola.Tuk i horata zavijdame na tova.
 • 2
  Po
  poznay
  0 -1
  22:10, 7 сеп 2014
  gotveren efendi yajilik yapma.

  • Po
   poznah
   0 0
   09:47, 8 сеп 2014
   anan gen4 mi

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини