Ветеринари и животновъди: Протестираме срещу липсата на стратегия и диалог с институциите

Д-р Иван Вангелов

Ветеринарите на свободна практика от община Първомай заявяват, че се присъединяват към протеста на своите колеги от цялата страна. Те отказват да подпишат споразумение с БАБХ заради липсата на стратегия за развитието на ветеринарното дело в България и пълното отсъствие на организация и управление на ветеринарно – медицинската дейност в България

Освен всички пречки и нерешени проблеми, действията на колегията са провокирани и от разпространението на болестта син език и пълното отсъствие на синхрон между различни държавни организации. Протестите са насочени най-вече към Българска агенция по безопасност на храните.

Д-р Иван Вангелов, който е частно практикуващ лекар обясни, че проблемите са много и са коментирани на всички административни  нива. В момента елита от ветеринарни лекари от Съюза на ветеринарните лекари в България/Съюз със 120-годишна история/ и част от ръководството на животновъдните организации не желаят да се дадат едни пари, "доказващи здравето на Българските животни и продукцията от тях". Интересно как нашите преработватели на животинска продукция ще изнасят в чужбина без да е доказан здравния статус на стадата, от които получават първичната суровина.   Безотговорното   отношение  от страна на държавата  към животновъдите и ветеринарите, е притеснително и за всички нас, които сме консуматори на животински продукти, защото все пак част от тези болести са опасни и за хората.

Пенко Налбантов - председател на Асоциацията на млекопреработвателите „Тракия милк“ сподели, че те подкрепят частно практикуващите ветеринарни лекари. Това са хора, които работят по 365 дена в годината, по 24 часа в денонощието и животновъдите разчитат на тях - казва той - Професията е все по- непривлекателна, почти няма млади хора в нея. Министерството на земеделието определя профилактичната програма, Държавен фонд „Земеделие“ дава парите, а дейността се извършва от ветеринарите. В същото време между възложител и изпълнител няма диалог. Община Първомай е част от региона с най- голям брой животни. Държавните лекари практически не биха могли да се справят с тях

Кметът на най- засегнатото от болестта син език село в региона Метин Мюмюн сподели, че всички са приели като позитивна идеята за личен лекар, отговарящ за здравето на животните им. В момента, поради неразбирателството между БАБХ и БВС тези дейности са преустановени и не знаем кой е гарант за нашите животни – се жалва Мюмюн – имаме си договори за здравно обслужване от ветеринари, а фактически оставаме без гаранти.

Първомайският регион е с най- много животни. Тук се отглеждат около 10 000 говеда, 11 000 – овце, 2000 кози. В момента с неразбориите между Агенцията по храните и частните ветеринари не се извършва навременен контрол и подаване на информацията за болните животни – алармират ветеринарите- С напредването на болестта син език и заради бездействието на институциите се унищожава цял един отрасъл в животновъдството – овцевъдството, а това отваря дупка в бюджета на БАБХ, която е в размер на 19 милиона лева.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    0 -1
    15:52, 7 сеп 2014
    ...zakasnqh s komentara-zelaq uspeh na vetirinarite,ima rabota za tqh, no nqmat motivaciq i zanijenite iziskvaniq i kontrol za razvitie na tozi "jiv" produkt gi zatrudnqva.A ima svqt v koito te lekuvat i zabobola.Tuk i horata zavijdame na tova.
  • 2
    Po
    poznay
    0 -1
    22:10, 7 сеп 2014
    gotveren efendi yajilik yapma.

    • Po
      poznah
      0 0
      09:47, 8 сеп 2014
      anan gen4 mi
Последни новини