Без лов, но с курбан ловците откриха сезона

Ловната дружинка на Драгойново откри ловния сезон за прелетен дивеч по стара традиция с курбан. Той  се раздава за добра наслука и за да няма инциденти, а денят на откриването е празник за всеки ловджия.

Иван Иванов забърка чорбата за всички. Месото тази година е дарено от д-р Митко Хубинов – член на дружинката. Днешното мероприятие заради професионални ангажименти пропусна председателят им Делян Хаджолов, но организацията е възложена на секретар Димитър Димитров.

Драгойновските полета са „щипнати от бога“ – хвалят се ловджиите. Тук можем да ловим всичко – прелетен дивеч – пъдпъдък и яребици, патици, но има и заек, диви свине, лисици.

На особена почит са ловците с най – голям стаж – Димо Цветков и Запрян Кузмов

Димо Цветков

Какви излети сме правили   – припомня си бай Димо – тръгваме от Патриарх Евтимово и с лов се прибираме през Леново, Брягово, Православен и вечерта сме си в Драгойново. Старите ловджии бяха на особена почит, а дисциплината беше желязна. И до сега нямаме случай на произшествия.

Боли го, че някои от по- младите ловци не спазват традициите, пропускат празника, делят се. Днес от 59 членове се бяха събрали половината.

Това е една страст, която не всеки я има - да станеш в 5 сутринта, в дъжд, в студ да ходиш „да риташ гармудите“. Докато другите спят. За нормалния ловец времето няма значение.

Съпругата на стария ловец е виновна за страстта му. Работата му била такава, че не се прибирал да почива нито в събота следобед (едно време се работеше в събота до обяд), нито в неделя. През 1967 вярната половинка на Димо Цветков загрижена за него, среща председателя на дружинката – даскал и партиен секретар – Атанас Димов и го моли да запише съпругът ѝ за изпит за ловджия. А изпитът бил сериозна работа – с въпроси от Закон за опазване на дивеча, подхранване, дисциплина, боравене с оръжие. Явяваш се като студент – сядаш и развиваш въпроса. Взимат го двама души – той и Запрян.

„Сега ние сме най- възрастните ловци. И всички знаят- стане ли събота – да не ме търсят за работа, само смърт може да ме върне с- смее се ловецът ветеран“.

На упреците, че убиват беззащитни животни си имат отговор всички ловци – едно време чрез лов са оцелявали хората, днес те се грижат за дивеча и за размножаването и не са по- лоши от тези, които убиват в кланиците, за да стигне месо до трапезата на всеки човек.

На днешния ден на курбан се събраха и другите дружинки от ЛРД "Марица" Първомай. Прелетният дивеч в района оцеля, но "наслука и без инциденти да мине сезонът" си пожелаха всички ловци.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини