13 °C

Без лов, но с курбан ловците откриха сезона

Ловната дружинка на Драгойново откри ловния сезон за прелетен дивеч по стара традиция с курбан. Той  се раздава за добра наслука и за да няма инциденти, а денят на откриването е празник за всеки ловджия.

Иван Иванов забърка чорбата за всички. Месото тази година е дарено от д-р Митко Хубинов – член на дружинката. Днешното мероприятие заради професионални ангажименти пропусна председателят им Делян Хаджолов, но организацията е възложена на секретар Димитър Димитров.

Драгойновските полета са „щипнати от бога“ – хвалят се ловджиите. Тук можем да ловим всичко – прелетен дивеч – пъдпъдък и яребици, патици, но има и заек, диви свине, лисици.

На особена почит са ловците с най – голям стаж – Димо Цветков и Запрян Кузмов

Димо Цветков

Какви излети сме правили   – припомня си бай Димо – тръгваме от Патриарх Евтимово и с лов се прибираме през Леново, Брягово, Православен и вечерта сме си в Драгойново. Старите ловджии бяха на особена почит, а дисциплината беше желязна. И до сега нямаме случай на произшествия.

Боли го, че някои от по- младите ловци не спазват традициите, пропускат празника, делят се. Днес от 59 членове се бяха събрали половината.

Това е една страст, която не всеки я има - да станеш в 5 сутринта, в дъжд, в студ да ходиш „да риташ гармудите“. Докато другите спят. За нормалния ловец времето няма значение.

Съпругата на стария ловец е виновна за страстта му. Работата му била такава, че не се прибирал да почива нито в събота следобед (едно време се работеше в събота до обяд), нито в неделя. През 1967 вярната половинка на Димо Цветков загрижена за него, среща председателя на дружинката – даскал и партиен секретар – Атанас Димов и го моли да запише съпругът ѝ за изпит за ловджия. А изпитът бил сериозна работа – с въпроси от Закон за опазване на дивеча, подхранване, дисциплина, боравене с оръжие. Явяваш се като студент – сядаш и развиваш въпроса. Взимат го двама души – той и Запрян.

„Сега ние сме най- възрастните ловци. И всички знаят- стане ли събота – да не ме търсят за работа, само смърт може да ме върне с- смее се ловецът ветеран“.

На упреците, че убиват беззащитни животни си имат отговор всички ловци – едно време чрез лов са оцелявали хората, днес те се грижат за дивеча и за размножаването и не са по- лоши от тези, които убиват в кланиците, за да стигне месо до трапезата на всеки човек.

На днешния ден на курбан се събраха и другите дружинки от ЛРД "Марица" Първомай. Прелетният дивеч в района оцеля, но "наслука и без инциденти да мине сезонът" си пожелаха всички ловци.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини