Протестиращи освиркаха кортежа на Лавров

Кортежът на руския външен министър Сергей Лавров бе освиркан пред Външно министерство. Три протеста има заради посещението на първия руски дипломат.
На влизане в Министерство на външните работи коретежът бе посрещнат от около 25-30 граждани, включително украинци, развяващи националния им флаг, предаде БНР.

Протестите започнаха по-рано пред президентството, докато Лавров разговаряше с премиера Пламен Орешарски в МС и продължиха, докато се срещна и с президента Росен Плевнелиев.

Искането на всички протестиращи е Русия да не се меси във вътрешните работи нито на България, нито на Украйна.
От "Протестна мрежа" коментираха, че не може със силови методи да се прокарва международна политика и да се налага със сила един проект като "Южен поток", който очевидно има противоречие с европейското законодателство.

Украински граждани протестират заради ареста на украинския режисьор Олег Сенцов, обявен за шпионин - той снимаше филм за референдума за анексирането на Крим от Русия.
Развя се украинското знаме, вдигнаха се плакати на руски език "Лавров, долу ръцете от Украйна", а недоволни скандираха "Путин - убиец".

Депутати от "Атака" пък направиха контрапротест и се обявиха за строеж на "Южен поток" и вдигнаха плакати "Братска победа", предаде bTV.
Магдалена Ташева заяви, че искат "Южен поток" да се реализира, защото той е не само руски проект, а е руско-европейски.

Председателят на НС Михаил Миков ще даде работна вечеря за Лавров, съобщи пресцентърът на парламента. Обявената за днес среща в парламента за 15,15 часа няма да се състои. Причини не се посочват.

В интервю за "Фокус" Лавров заяви, че Русия е готова за конструктивен диалог с ЕС за "Южен поток. По думите му в този диалог активна роля трябва да играят и държавите от ЕС, ангажирани в проекта, в това число и България. Той добави, че членството на България в ЕС не трябва да пречи на енергийните проекти с Русия.

"Европейското законодателство не трябва да се прилага ретроспективно и да пречи на по-ранните договорки в казуса с "Южен поток", казва Лавров.

Според руската страна е "очевидно, че „Южен поток” ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки.

По думите на Лавров от това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители.

"Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на „Южен поток” както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското ръководство", смята руският дипломат.

По думите му не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи.

Инициативният комитет на новото Национално обединение "Народно опълчение" се обяви против саботирането на "жизнено необходимите на България" енергийни проекти като "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", се казва в декларация на обединението до Лавров.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини