Президентът настоя за ревизия на бюджета

Президентът заяви, че неизпълнението на бюджета е сериозно, затова ще настоява да се направи ревизия и ще очаква отговорно отношение. Той поиска и НС да работи.
Преди дни Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса поиска актуализация на бюджета й в размер на 328 млн. лв. Директори на болници обявиха, че ако това не стане, през септември буквално ще фалират.

Преди дни обаче премиерът Пламен Орешарски заяви, че не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на бюджетите на отделните негови звена.

Пред журналисти днес Росен Плевнелиев коментира, че цифрите към средата на годината са повече от притеснителни и тъй като носи отговорност за служебното правителство, иска да изтъкне изключителната спешност на усилията да се ревизира бюджетът.

„Не бива да бъде блокирана работата на служебното правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и бюджета, както и неговото изпълнение преди всичко в приходните агенции, както и разходната част", добави държавният глава.

Той изтъкна призива на много институции, включително и на "хора, които разбират от здравеопазване и казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ще имаме сериозни проблеми" във втората половина на годината.

"Тук вече очаквам, ясно и категорично, ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор в момент на турболенции, адаптиране на европейски директиви, както и някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край", категоричен бе Плевнелиев.

Той добави, че вярва в това че има много консенсусни теми и очаква утрешните консултации между парламентарните партии, за да продължи работата на Народното събрание.
След разговорите ще се разбере дали ГЕРБ ще се откажат да бойкотират кворума. Бойко Борисов вече постави условия, които се покриват с исканията на държавния глава - да се актуализира бюджетът на НЗОК и да се гласуват поправките, свързани с БНБ.

"Моля се, в момента да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс, трябва да осигурят кворум. Аз ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене. Моля, свършете я”, призова Росен Плевнелиев лидерите на партиите.

Предложенията за актуализация на бюджета са от компетентността на правителството, коментира по-късно Йордан Цонев, председател на парламентарната бюджетна комисия, предаде БНР. Той обаче споделя мнението на премиера и финансовия министър Петър Чобанов, който заяви, че не предстои актуализация, тъй като няма основания да се очаква страната да стигне до по-голям дълг от планирания за тази година - около 3 млрд. лева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини