ГЕРБ бойкотира парламента до оставка на кабинета

ГЕРБ напуска парламента и няма да участва в работата му, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски, обяви Бойко Борисов.
Вчера премиерът обяви, че ще избере момент в края на месеца, когато има кворум в Народното събрание, в който да подаде оставка.

Тази сутрин депутатите на ГЕРБ не влязоха в залата и отново нямаше кворум. Събраха се само 103 народни представители от БСП и ДПС. Още в понеделник от "Атака" обявиха бойкот на заседанията до разпускането на парламента на 6 август.

Председателят Михаил Миков даде 30 минутна почивка, след която, очаквано, отново не се събраха нужните 121 депутата. Така парламентът няма да работи днес, следващото заседание е насрочено за утре.

Вчера сутринта ГЕРБ влязоха в залата и осигуриха кворум, на обяд обаче БСП поискаха поименна проверка, за да им попречат заедно с ДПС да гласуват поправки в Наказателния кодекс, свързани с давността на престъпленията на комунистическия режим, включително Възродителния процес.

Бойко Борисов обаче обяви, че ГЕРБ да участват само в заседания, в които се гласуват консенсусни закони, одобрени при консултациите при президента. От партията се заканиха да отвърнат на БСП с "реципрочни" действия.

Взето е решение, че ПГ на ГЕРБ няма да продължава да участва в пленарни заседания и заседания на комисии, в която не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите парламентарно представени партии, обяви днес Цецка Цачева.

Тя посочи, че вчера БСП отказа да подкрепи предложенията на БНБ за нормативна промяна при опита и криминално вмешателство в стабилността на банките.

„За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажименти така, както година и половина стояха на инат да управляват, за да докарат държавата до това състояние, в което е. Ние ще бъдем тук всеки ден, но няма да участваме в имитация на работещ парламент, какъвто той никога не е бил от неговото създаване през май месец миналата година”, каза още Цачева.

Мая Манолова от БСП отвърна, че очевидно важните закони, включени в програмата, макар и консенсусни, няма да бъдат приети.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини