Хасковски майки отказват имунизации с нотариус

Хасковски родители се отказват с нотариус от имунизации

Хасковските родители вече отказват с нотариус задължителните за България ваксини. Това стана ясно във връзка с читателски сигнал, че в забавачките им има деца, които по думите на родителите им не са преминали през уж задължителния имунизационен календар. Майки на имунизирани питат доколко такова съжителство е безопасно за техните деца. Отказалите имунизация се позовавали на Европейската конвенция за защита правата на човека. Тя е ратифицирана в България и като европейски закон има предимство пред вътрешното законодателство. Конвенцията в прав текст казва, че прилагането на постиженията на медицината става само с информирано съгласие на родителя. Ако той не го даде, никой не може да му наложи лечение или ваксина.

Официалните институции потвърдиха, че има такива случаи в Хасково, макар и единични. По справка с РЗИ /Регионалната здравна инспекция/ през 2014-та година 2 хасковлийки са се отказали писмено пред нотариус от поставянето на ваксина за новородените им. Жените са родили в пловдивски клиники, но понеже се водят на адрес в Хасково, декларациите им се изпращат на местното РЗИ по компетентност. Още поне 4 майки, само от Хасково, доброволно са се отказали от детските си, след като не са предоставили документ за направени имунизации на децата им, допълват от социалното.
Случаите обаче са много повече, твърдят читатели. Може и да са прави, понеже сравнително лесно Haskovo.net се свърза с майка, която е категорична, че второто й дете няма и няма и да има такава ваксина. По думите й доста родители предпочитат да си отглеждат децата вкъщи, вместо да изпълняват условието на забавачките за направени имунизации.

Галя* има две деца, като голямото ходи на училище, а малката е на малко повече от 2 години. Синът й е минал през всички изисквания на здравната система и няма никакъв проблем. Галя обаче много чела в интернет и стигнала до извода, че колкото и безопасни да са ваксините, в редки случаи могат да доведат до сериозни проблеми. „Никак няма да ме топли ако моето дете извади късмет 1 на 1000 и се озове с разбита имунна система или някакво разстройство“, посочва тя. По думите й джипито на малката, както и „други лекари“, също споделяли мнението, че имунизационния календар е претоварен. Извън медицинските им аргументи Галя се придържа към своята здрава логика. „Някои болести, по данни на СЗО /Световната здравна организация/, са изкоренени от десетилетия. Защо въпреки това се поставят имунизации? Ако възникне зараза - ОК, но сега само се товари организмът излишно“. Според майката непрекъснато се появяват нови болести, съответно нови ваксини, а старите продължават да се правят. „Докога? Буквално всеки месец имахме игла, а ваксините са били два пъти по-малко, когато нашите родители са били деца. Все някога тази имунна система ще откаже“, аргументира се Галя. Интернет образованието й посочило Големия дявол - „Автоимунните заболявания, които бележат бум, са от постоянното бъзикане на имунната система“, категорична е тя.

Галя не позволи да бъде снимана, нито пък назова децата си. Отговори уклончиво на въпроса ходи ли момиченцето на детско заведение и доста нападателно отвърна, че рискът си е само за него. С какво били заплашени ваксинираните деца?

Според лекари обаче някои от масовите заболявания, като морбили например, са напълно възможни и за ваксинирани деца при постоянен контакт със заразен. Иначе общопрактикуващите се кълнат, че не дават фалшиви бележки за детската градина, както гласи градската легенда. Забавачките също отричат при тях да има такива деца. Поне официално, броят на отказалите ваксини спада всяка година. По данни на РЗИ преди 6-7 години имало поне по 7 родители глобени с 50 до 100 лв /за рецидив - 200/ за непоставени ваксини, въпреки че са били предупредени писмено. През 2011-та година има само един такъв акт. Горе долу тогава влиза в сила изискването за задължителни имунизации при записване на деца в забавачките, за отпускане на детски и получаване на месечни социални помощи за отглеждане на деца. Според хасковските социални, след този период дори и ромската общност масово се имунизирала, като това била и причината в последно време да няма никакви епидемии в региона.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини