Двойно повече гръмотевици за Хасково, блоковете с корозирали защити

14-етажника на Раковски редовно е обект на гръмотевични атаки


Двойна порция гръмотевици са се стоварили върху Хасково и региона през тази пролет, като положението е валидно за цялата страна. В региона обаче е особено отчетливо, защото през последните 4-5 години класическа пролет почти не е имало и преходите към лятото са били бързи. През тази година обаче получихме първия сезон на годината в цялата му прелест. Над 15 валежи отчетени през май, в 12 се е наблюдавала гръмотевична активност. Положението ще се запази до 21 юни, когато е официалният край на сезона, но не е изключено и да се проточи след това, коментира Спас Александров от местната синоптична станция.

Според Метеоролог №1 в областта класическата пролет върви с типичната купесто-дъждовна облачност, характеризираща се с кратки интензивни превалявания, но и с гръмотевична дейност. През другите сезони дъждовете са по-проливни и продължителни, но идват от друг тип облаци, които ни спестяват артилерийската канонада от небесата. Няма нещо, което да свързва човешката дейност с по-голямата гръмотевичност, всичко е в ръцете на циклоналните вихри, твърдят синоптиците. Но пък населението спокойно може да увеличи шансовете жилищата им да бъдат ударени от мълния. Шампион на Хасково е 14-етажника в началото на бул „Раковски“, който си взима своя дан почти при всяка гръмотевична буря, включително и от последната преди няколко дни. Преди две години дългучът бе толкова свирепо ударен, че според живеещи в него имал счупени прозорци и много изгорели телевизори.

Обяснението за този „късмет“ е както във височината на блока, така и
заради и многобройните антени и комуникационни съоръжения на покрива, които привличали мълниите. Като всеки стар блок, и той е снабден със задължителна мълниезащита. Тя е от конвенционалния тип-гръмоотвод и т.нар. фарадеев кафез, които иначе се считат за достатъчно ефективни. Проблемът със старите блокове обаче е, че на много места желязото, което заземява електрическото изпразване, е корозирало и няма почти никаква проводимост. Затова новите системи се правят от алуминий, мед или поцинковани тръби, които не корозират. За разлика от новостроящите се сгради, при които изправната мълниезащита е задължителна, никой не може да задължи старите да си поставят нова. Разходът обаче не е никак малък, дори и за сговорчиви домсъвети, които иначе събират пари за общото благо. В случая обаче то излиза дебело. Справка с един от водещите производители на мълниезащита показва, че оборудването на един вход на стандартна 8-етажна панелка струва около 1500 лв, при това на цени за София. За провинцията сумата скача поне с 50 %. Ако входът има 24 семейства, това прави по около 100-на лева на фамилия. При по-модерния мълниеприемник с изпреварващо действие, цената е поне двойна. Дори и така излиза по-евтино от купуване на нов телевизор или компютър. Никой обаче няма „грешни пари“, за да се бърка в божиите работи. Всеки разчита гръмовержецът да го пощади, макар че според прогнозата той ще сервира мълнии още месец, и то в двойна доза.

Любимият на хасковлии индивидуален вариант за справяне с проблема е всеки да си вземе допълнителни устройства за предпазване на електрониката вкъщи. Те се закрепват за коаксиалните или лан кабелите и струват по около 5-10 лв парчето. Дори и тази евтина предвидливост обаче не е почит.
Засилената гръмотевична активност ще дойде в добавка и към активизираните гръмобитни зони в областта. Те са локализирани в яката на връх Аида в източната и южната му част, както и в района на Ллюбимец. Практиката от тази пролет показва, че удрят сериозно и на други места. Сред най-обрулените бяха хасковското село Тракиец и димитровградското Крепост.

Г.Христов

Според живущи в него нагарът около покрива е от последната буря миналата седмица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини