Владигеров и Сметана в поредица концерти на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

През 2024г. се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор Бедржих Сметна. По този повод трима талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България със знакови творби на двамата велики композитори. 
Датите на концертите с начален час 18.30 и вход „свободен“ се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
След успешното представяне на програмата в София, Пазарджик, Щумен и Габрово, триото завършва своето турне в Хасково -на  20 май в  Театър “Иван Димов”

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва 17-годишен. То е и първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. 
В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана-рядко изпълнявана програма.
Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, "Музикант на годината" на БНР за "Ансамбъл на годината", „Златен век” на Министерството на културата, "Златно перо" на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини