Хасково под високо напрежение отпреди 50 години

В навечерието на професионалния празник на енергетиците – 17 юни, от бранша отвориха врати за медиите в Първа подстанция на Хасково. Тя работи точно от преди 50 години. Пусната е в експлоатация през месец септември и първоначално е била с напрежение 110/10 киловолта, днес вече е с капацитет 110/20 киловолта.

Съоръжението дълги години е било единствено за града. 50 години по-к ъсно за топлото и светлото на хасковлии се грижат още три подобни подстанции.

Първата захранва половината от Хасково и стига до Минерални бани, на изток -до Симеоновград, подава захранването и в населените места до гр.Димитровград, обясни шефът на „Електроенергийният системен оператор -Мрежови електропреносен район -Хасково инж. Тошо Тодоров.

Той обаче не херeсва думата „шеф“ и предпочита да го наричат „ръководител на екипа“. Така е, защото твърди, че работата в екип е изключително важна за това, която вършат с колегите му.

Самият инж.Тодоров е тръгнал от най-ниското стъпало в професията си преди 32 години. В същата Първа подстанция е бил ел.монтьор, след години се изкачва до бригадир на ремонтна бригада, а по-късно минава и през елитното звено “Релейни защити“. Такъв е пътят и на всеки от младите му колеги-инженери-бавен и постепенно докато се усвоят тънкостите в работата. „Когато работиш с ток високо напрежение нямаш право на нито една, дори и малка грешка. Затова опитът при нас се трупва бавно, още от ученическата скамейка.“, разказва инженерът.

Затова учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника от специалността “Електроника и енергетика“ на стаж целогодишно при опитните шестима служители в Първа подстанция. Ежегодно В Хасково идват и студенти-стажанти.

Около 80% от кадрите, които са минали на обучение тук, се връщат един ден на работа по различните звена, сочи статистиката на инж. Тодоров. Като пример за приемствеността той дава факта, че в момента 9 от подчинените му са студенти, които учат задочно за електроинженери.

Според него професията на енергетика е определено привлекателна за младите. Дори в първа подстанция вече имат примери за сериозни семейни традиции в тази посока. Такъв е този на Иван Иванов, който е с 37 години стаж в попрището на енергетиката, а от 1997 година е на работа в Станцията. По примера му и покрай работата му е запален и синът му, чието дипломиране като електроинженер предстои.

Една от последните технически новости в подстанцията, а и огромно облекчение в работата на дежурните екипи, са абсолютно компютъризираните релейни защити. При проблем с подаването на ток те  дават пълна информация за аварията, включително и за разстоянието с точност до половин километър, на която тя се намира от подстанцията.

А през половинвековната си история Първата подстанция в Хасково е минала през много трансформации, но принципът на работа е бил все един и същ- строга дисциплина.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини