21 °C

Събраха и издадоха "100 причини да се гордеем, че сме от Първомай"

Николет Божева - една от най- активните в търсенето на причини да се гордеем, че сме българи

Книгата „100 причини да се гордея, че съм от Първомай“ вече е факт. Тя все още не е на пазара, но вчера беше представена от Николина Горова – изпълнителен директор на фондация „Българска гордост“. Неправителствената организация е издател на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Заради интереса проявен към книгата и заради невъзможността в нея да бъдат включени много интересни факти и личности, възниква идеята всеки град сам да напише своите „100 причини“. Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

В подбора на факти заради които  се гордеем, че сме първомайци се включиха клуба по история от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - град Първомай и личности, заинтересовани и изследващи местната история и бит. Фактите посочени от тях, са отсети по критерии „най“ или „първото“ в България от учени в БАН.

На кратка церемония в читалище "Св.св. Кирил и Методий" бяха представени някои от най- интересните причини - лютеницата, училището в село Искра, Димитър Гочев, Паун Везирев и други. За своята активност и издирвателска дейност бяха отличени учителката по история от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“  Ваня Йорданова и нейните ученички Николет Божева и Деми Ташева. Освен на тях, специален сертификат  и значка на фондация „Българска гордост“ бяха връчени на Златка Кушелиева и Недялка Атанасова, участвали дистанционно с предложения и документи. За споровете, в които „се роди част от истината“ и медийното отразяване отличена беше и Теодора Кирякова. В „Българска гордост“ не се става член по желание - в нея трябва да бъдеш поканен – каза Николина Горова и отправи официална покана към кмета на общината Ангел Папазов да стане член на фондацията,  заради сътрудничеството и оказаната от него помощ. В кратката програма участваха ученички от клуб "Песни и танци на народите" от ОУ "Св.св. Кирил и Методий". Те представиха китка танци от фолклорното богатство на Балканите, част от което е и Първомайско хоро - една от причините да се гордеем, че сме първомайци.

Теодора Кирякова

Услията на Ваня Йорданова бяха възнаградени
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини