11 °C

Събраха и издадоха "100 причини да се гордеем, че сме от Първомай"

Николет Божева - една от най- активните в търсенето на причини да се гордеем, че сме българи

Книгата „100 причини да се гордея, че съм от Първомай“ вече е факт. Тя все още не е на пазара, но вчера беше представена от Николина Горова – изпълнителен директор на фондация „Българска гордост“. Неправителствената организация е издател на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Заради интереса проявен към книгата и заради невъзможността в нея да бъдат включени много интересни факти и личности, възниква идеята всеки град сам да напише своите „100 причини“. Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

В подбора на факти заради които  се гордеем, че сме първомайци се включиха клуба по история от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - град Първомай и личности, заинтересовани и изследващи местната история и бит. Фактите посочени от тях, са отсети по критерии „най“ или „първото“ в България от учени в БАН.

На кратка церемония в читалище "Св.св. Кирил и Методий" бяха представени някои от най- интересните причини - лютеницата, училището в село Искра, Димитър Гочев, Паун Везирев и други. За своята активност и издирвателска дейност бяха отличени учителката по история от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“  Ваня Йорданова и нейните ученички Николет Божева и Деми Ташева. Освен на тях, специален сертификат  и значка на фондация „Българска гордост“ бяха връчени на Златка Кушелиева и Недялка Атанасова, участвали дистанционно с предложения и документи. За споровете, в които „се роди част от истината“ и медийното отразяване отличена беше и Теодора Кирякова. В „Българска гордост“ не се става член по желание - в нея трябва да бъдеш поканен – каза Николина Горова и отправи официална покана към кмета на общината Ангел Папазов да стане член на фондацията,  заради сътрудничеството и оказаната от него помощ. В кратката програма участваха ученички от клуб "Песни и танци на народите" от ОУ "Св.св. Кирил и Методий". Те представиха китка танци от фолклорното богатство на Балканите, част от което е и Първомайско хоро - една от причините да се гордеем, че сме първомайци.

Теодора Кирякова

Услията на Ваня Йорданова бяха възнаградени
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини