Учители и директори се срещнаха със заместник - министър Тенева

Два пъти повече са учениците отпадащи по социални причини отколкото заради слаб успех – стана ясно на проведената вчера среща на учители и директори от общината със заместник- министъра на образованието Атанаска Тенева и началника на регионалния инспекторат Антоанета Пакова.

Двете гостуваха по покана на заместник кмета Николай Митков. Учителите имаха възможността да поставят своите проблеми и въпроси по проекта за нова стратегия в образованието. Разисквани бяха кариерното развитие на преподавателите и тяхната квалификация и пряката зависимост от това на утвърждаването на степените в образованието. Стана ясно, че  е наложителна промяна при формирането на делегираните бюджети по училища. Едната възможност според г-жа Тенева е зависимостта им от нарастването на резултатите от провежданите външни оценявания и ДЗИ. Зам. – министърът говори за необходимостта от учене през целия живот, оптимизиране на училищната мрежа, намиране на решение на проблема с тясната специалност на учителите. През следващата година ще продължат някои успешно приключили проекти каквито са „Средищни училища“, „Успех“, „Ученически и студентски стажантски програми“ и др.

Г-жа Пакова направи съобщението за по- високи резултати в сравнения с миналата година на външното оценяване за 4 клас.

Учителите поставиха проблемите с учениците, които напускат училище със започване на селскостопанския сезон в Гърция и Испания; необходимостта от проекти, за ремонт и модернизация на училищната база, от каквито се нуждаят училищата в Дълбок извор и Искра; наложителните промени в наредбата за броя на учениците в един клас и норматива часове на учителите от културно- възпитателния цикъл.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини