2021 година: добър избор ли е да живеем в Първомай?

Изображение 1 от 2

    През 2021 година преминахме през изпитания, изпратени ни от природата и такива,  които сами си създадохме и отново се изправяме пред въпроса: добро ли е мястото, на което живеем. Времената са такива, че всеки може да избере къде да живее и къде да работи, но с днешната равносметка ще се опитаме да отговорим на въпроса защо си заслужава да изберем Първомай.

    Положителните примери не са само на хора, които са живели в тази среда, но и на такива, които по някакъв начин са свързани с нея и се надяваме да са попили позитивите ѝ.

    Започвайки хронологично отбелязваме успеха на Елина Батинкова, класирана на националния кръг на олимпиадата по руски език. Два месеца по-късно дойде новината за Станимира Кисова, която се оказа един от шестимата българи, класирани на Международната олимпиада по руски език.

    Общото между двете момичета е, че са ученички на учителката по руски език в СУ „Златаров“ Радка Муратева и по техни признания любовта към руския език и успехите им се дължат на нея. Така че успехите на момичетата ни карат да се гордеем с тях, но те бележат безспорния талант и професионализъм на Радка Муратева.

    Пандемията също ни даде повод да търсим позитивна отправна точка за самочувствието ни като първомайци - Даниела Русева, Красимира Красимирова и Станимир Ангелов – в оня момент четвъртокурсници в Медицинския университет в Пловдив, станаха доброволци в ковид отделението на задъхващата се от натовареност МБАЛ - Първомай. Младежите получиха благодарности от управителят на болницата и на много от пациентите. Без да омаловажаваме приноса на нито един от тях, ще подчертаем изключително важния пример, който беше даден към ромската общност от Краси. Тя впоследствие се включи и в други инициативи на фондация, която толерира и подпомага образованието на ромите.

    През април от село Градина долетя вестта за класирането на Симона Сребрева на националния кръг на олимпиадата по български език. А това пък даде повод за един достоен за уважение жест от страна на Стойчо Шапатов. С лични средства той награди Симона, нейната учителка Нели Арнаудова и още няколко ученици и учители за отличната им работа.

    В началото на месец май Общинска администрация – Първомай получи признание за това, че се справя добре с информационния поток – тя бе класирана на VIII място по активна прозрачност в класацията на Програмата за достъп до информация.

    Марияна Запрянова ни накара да се гордеем с това, че е сред учителите представили едни от най-интересните сценарии за тържества в детските градини. Отличеният ѝ сценарий „Патиланско царство“ по думите й е признание за десетилетия труд.

    През месец май изпратихме абитуриентите на Първомай – млади, дръзки, силни и красиви, с много мечти. Сред тях обаче се открои един, който влезе в информационния поток – Петър Петров беше избрал да бъде не с официален костюм, а с носия.

    Невиждана заря-проверка събра стотици граждани на площада, за да отбележим Деня на загиналите за свободата на България. Тя бе организирана от община и читалище и осъществена от Емил Николов. Водещият ген.-майор Матеев благодари на кмета, общинска администрация и читалището за отличната организация и за поканата да участват в празника. „Такова честване трябва да има във всеки град и паланка“, каза той а след това даде обещание да помогне за увековечаването на един от героите на града подпоручик Никола Паскалев.

    Група интелектуалци от цяла България, изкушени от историческата наука, се обединиха около идеята да бъде отличен историкът от Първомай Янко Гочев с наградата „Народен будител“.

    Така те благодариха  за разработките му, в които въз основа на систематизирането на документи са направени сериозни анализи на историческите събития. Чрез наградата учредителите ѝ засвидетелстват уважение към труда на нашия съгражданин, защото официалните институции и организации, които обикновено подемат такива инициативи, упорито отказват да забележат приноса му в развитието на съвременната историческа наука.

    Отличното представянето на златаровци на състезания по Информационни технологии отдавна не е новина за първомайци. Тази година повод за гордост донесоха възпитаниците на Татяна Попова и Иванка Кертикова Здравко Христов, Любомир Славчев и Христо Добриков.

    Първомай е едно от малкото места в България, където има истинска ученическа рок банда. „Nautilus junior band“ е явление, което става притегателен център за деца, а ръководителят им Севил Маринов успява да създаде позитивна среда, в която те да развиват таланта си. „Бандата“ съществува и благодарение на помощта от местния рокерски клуб „Наутилус“.

     Не едно и две са отличията завоювани от сладкогласни певици и танцьори, потопили се в българския фолклор: Певческата група на село Градина, танцовият клуб „Евридика“ – Градина, Дебърските славейчета и ръководителят им Ангел Ангелов, сестрите Аурора и Елеонора Иванови ни представиха на различни фестивали, от които се завърнаха с различни отличия.

    А какво да се каже за постиженията на Атанаска Тенева и Иван Иванов във формата „Гласът на България? Тя и приятелят ѝ Сонай подгряваха публиката на треньора си Любо Киров на концерт в зала „Армеец“. Иван пък направи това пред българската публика в Лондон. Те уверено вървят по пътеката, проправена от Деница Караславова, която след като превзе българската публика, успя да стане подгласник на победителя в Международния конкурс „Новоя волна 2021 г.“, побеждавайки на финала 9 певци от 8 страни.

    Зорка Каразапрянова е учител, който десетилетия дава път на даровитите деца. Тази година тя получи признание от кмета на Сливен за дългогодишното ѝ участие в събитията на града. А сред нейните ученици, които продължиха да ни  радват със страхотните си успехи са Румяна Атанасова, Евгения Генова, Венета Герасимова, Анжела Стоянова, Мария Калинова и Ива Палакова, Кристина Станчева и др.

    Радваме се и за признанието, което получава художничката Тоска Запрянова – често канена на различни форуми, тази година тя имаше и своя самостоятелна изложба в Пловдив. Тя и колегите ѝ от секцията по изобразително изкуство към читалището изготвиха оригиналната великденска украса на града ни.

    Неизброими са успехите на първомайските бадминтонисти. Безспорен връх тази година не само за града, но и за страната ни постигна Калояна Налбантова, която е европейски шампион за девойки до 17 години. Редом до успехите на Калояна стоят и тези на Цвети Попиванова – двете момичетата са трети на двойки на същото първенство.

    Клуб „Атлет“ е истинска люпилня на шампиони. Възпитаници на братята Илиян и Красимир Кръстеви, които тази година бяха повод за гордост, са тройният шампион за България Станимир Терзиев, бронзовата европейска медалистка и републикански шампион Цвети Попиванова;  Мартин Попов, Антоанета Димитрова, Александра Василева, Георги Рупцов, Михаела Чепишева – всичките с отличия от международни турнири и републикански шампионати.

    Първомай може да бъде „златна среда“ за процъфтяване на бизнес, стига да си намерил правилната формула – убеден е Лозко Лозев. Той и синовете му бяха отличен в еко конкурс за проекта им за отглеждане на пауловния. За съжаление все още не е ясно по какъв начин ще бъде финансирано тяхното начинание, но бащата и синовете вече са сред водещите в този бизнес.

    Неразгаданите тайни на Източните Родопи бяха описани в пътеводител на Виолета Евтимова, а сред тях намериха място маршрути от Буковския балкан, като този до Лъва. Благодарение на местните туристи връх Малка Драгойна се превърна в забележителност, посещавана на 3 март от стотици любители на планината от цяла България.

    Кметът на община Първомай получи отличие за община, която бързо променя градската си среда по повод Деня на българската община. Чрез кмета Съюзът на българските писатели благодари на Първомай за провеждането на конкурсите на името на Георги Караславов и Слав Хр. Караславов и затова, че връчването на тези награди винаги се превръщат в значими събития.

    През 2021 година бяха отбелязани два стогодишни юбилея – на Несибе Хашим и Пяна Дамянова.

    Учениците от XII клас на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“  Джулиана Иванова, Деница Рашкова, Иван Иванов, Здравко Христов и Атанас Бозов спечелиха първо място на Националния конкурс за историческа памет “Будител”с филма си „Лудостта – начин да бъдеш свободен“. Тяхната ръководителка Мария Сарова беше още по-щастлива от специалната награда на фондацията на бизнесмена, мецената и филнатропа Милен Врабевски, който след като лично се запозна с филма утрои полагащата се парична награда.

    Абсолвентът д-р Петър Парушев получи специалната награда за висок успех по време на следването му „Златен Хермес с Кадуций“.

    Отпечатъкът от годината на изборите в историята ще остане не само с една от най-ниските активности, но и с това, че в Парламента има депутат, родом от Първомай – проф. Христо Даскалов, а в изпълнителната власт влезе младият, амбициозен и обичан от първомайци Атанас Атанасов. Години по-рано "Наско от Татарево" показа на млади и стари как да повикаме неволята, сами да се справим с проблемите и да поправим нещата, които обичаме.

    Неизброими са примерите за добротворчество и инициативност в името на хората. Младежите на Първомай показаха, че има как да си помагаме и да живеем по-добре: засаждаха дръвчета, организираха благотворителни инициативи, почистваха паркове, ремонтираха кътове за отдих и монументи.

    2021 година съвсем не се заключава в написаното тук – доброто и лошото от нея е в личните ни преживявания и спомени. Разделихме с личности и с близки хора завинаги, всеки постигна своите малки победи, продължаваме да търсим, мечтаем, да се борим. Но ако търсим отговор на въпроса защо трябва да живеем в Първомай – може би той е в това, че тук има много стойностни хора, които ни карат да се чувстваме горди.

    Теодора Кирякова

    Авторът на статията моли да бъде извинен за това, че има пропуснати постижения - те всички заслужават нашето уважение и Ви уверяваме, че не е направено целенасочено. Целта е да покажем, че Първомай е град, в който може да се успява и се надяваме, че това е видно от материала.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      0 0
      13:32, 26 яну 2022
      Лелеее.....като четеш да ти се пре иска да живееш в Първомай, и като се замислиш да се откажеш!!! Високите данъци, благодарение на Кмета на Първомай,които вдигна веднага щом встъпи в длъжност, професионалистите, които назначи в общината, а именно сервитьори, бармани, лавкаджии които те гледат умно и не знаят защо са там и да ти се пре иска да живееш в Първомай.Вече близо три години без културни тържества и т.н. , без проекти,ех да ти се пре иска да живееш в Първомай. Ужас! А то хвалби колкото щеш на гърба на другите.Така е, другарите това могат това правят!
    Последни новини