Първомайските лекари са солидарни с европейските си колеги

Протеста на европейските лекари, към който се включваме и ние българските, а в частност и първомайските, е за същите неща, за които отдавна  протестираме: Уважение към професията; Достойно заплащане; Осигуряване на нормални условия на работа; Не на корупцията и т.н.

Да, обаче ако на Запад имат проблеми, то при нас нещата са направо крещящи. След 2000 г., когато бяха наложени клинични пътеки и особено през последните 5-6 години, нещата в здравеопазването все повече се влошават. МЗ и НЗОК постоянно творят правила, които затрудняват лечебната ни дейност, а в същото време постоянно орязват финансирането. За това сме най - емигриращият бранш. В Германия лекари и медицински сестри получават 8-10 пъти повече от това което ние вземаме. Дянков въведе лимитите за плащанията в болничната и доболничната помощ и вкара в общия бюджет резервите на Касата, от нашите здравни вноски, трупани с години. Новото правителство продължава да действа по същия почин:

1.Налагане на все по-трудно изпълними правила

2.Абсолютно пренебрегване на БЛС като договорен партньор

3.Пълно медийно затъмнение за проблемите в здравеопазването

4.Агресивна медийна кампания, уронваща престижа на лекарското съсловие

5.Никаква стратегия за развитието на медицината в България за 5,10 или повече години

6.Никаква стратегия за задържане на медицински кадри в България

7.Лоша събираемост на здравни вноски 

8.Неправилно разпределение на малкото пари, предназначени за здравеопазване.

9.Нежелание да се реши проблема, как да се заплати труда и консумативите изразходвани за тези, които не плащат здравни осигуровки

10.Нежелание от страна на правителството да се определи себестойността  на медицинските дейности, защото покрай клиничните пътеки извършваме един куп други дейности за които въобще не са предвидени заплащания.

Мога още много неща да изброя, но това което последно преля чашата е Постановление на МЗ, което излезе в края на април. С него Държавата на практика си узаконява грабежа на нашия труд. Става въпрос за следното: През последните няколко години работехме така -през нас минават примерно 100 пациента. НЗОК казва-Вашия лимит е 85 пациенти и това ще ви платим. Ние не можем да върнем останалите 1,5 т.е. правим разходи за тях. Въпреки това със закъснение от няколко месеца изплащаха повечето от тези дейности. Тази година стартирахме с около 20% лимит  на болница и дефицит от предишното правителство 200 млн. лв в НЗОК. Според последното Постановление тези  15-20% които ни заплащаха, макар и със закъснение, могат вече да не се заплащат. Това вече е прекалено много. Без да цитирам цифри, това което е определено като лимит на нашата болница е такова, че или трябва да останем без заплати,  или трябва да лекуваме със светена вода и баене. Но има болници които са в много по- тежко положение. Ако така продължават нещата ще има фалити на болници, а медиците ще станат изчезнал вид в България. Език се учи много бързо, когато си заинтересуван. По моите прогнози, до 5 години  системата съвсем ще се скапе. Лошото е, че главните потърпевши ще са пациентите. Жалко, че не го осъзнават иначе   щяха  да са преди нас на улицата и тези безобразия в нашето здравеопазване отдавна да са приключили.

Впрочем като стана въпрос за неправилното финансиране - ние сме държавата с най-малък процент отделен за здравеопазване. От този бюджет 75% са предназначени за лекарства и то оригинални лекарства. В повечето страни от ЕС  се използват не оригиналните лекарства, а генериците, които са също толкова ефективни, но много по-евтини. Пациент, който желае да ползва оригинал - доплаща. В България оригиналните лекарства са на едни от най- високите цени в ЕС.

Днес между 12.30 и 13 часа аз и мои колеги ще излезем на символичен протест пред МБАЛ – Първомай. Надявам се да ни подкрепи и другия медицински персонал, надявам се, че и пациентите са на наша страна. Защото ние искаме една по- добра и ефективна система, за по- доброто бъдеше на здравеопазването в България.

Д-р Димитър Кертиков-  координатор на местната организация

 и асоцииран член на УС на Районната колегия на БЛС.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини