20 °C

Първомайските лекари са солидарни с европейските си колеги

Протеста на европейските лекари, към който се включваме и ние българските, а в частност и първомайските, е за същите неща, за които отдавна  протестираме: Уважение към професията; Достойно заплащане; Осигуряване на нормални условия на работа; Не на корупцията и т.н.

Да, обаче ако на Запад имат проблеми, то при нас нещата са направо крещящи. След 2000 г., когато бяха наложени клинични пътеки и особено през последните 5-6 години, нещата в здравеопазването все повече се влошават. МЗ и НЗОК постоянно творят правила, които затрудняват лечебната ни дейност, а в същото време постоянно орязват финансирането. За това сме най - емигриращият бранш. В Германия лекари и медицински сестри получават 8-10 пъти повече от това което ние вземаме. Дянков въведе лимитите за плащанията в болничната и доболничната помощ и вкара в общия бюджет резервите на Касата, от нашите здравни вноски, трупани с години. Новото правителство продължава да действа по същия почин:

1.Налагане на все по-трудно изпълними правила

2.Абсолютно пренебрегване на БЛС като договорен партньор

3.Пълно медийно затъмнение за проблемите в здравеопазването

4.Агресивна медийна кампания, уронваща престижа на лекарското съсловие

5.Никаква стратегия за развитието на медицината в България за 5,10 или повече години

6.Никаква стратегия за задържане на медицински кадри в България

7.Лоша събираемост на здравни вноски 

8.Неправилно разпределение на малкото пари, предназначени за здравеопазване.

9.Нежелание да се реши проблема, как да се заплати труда и консумативите изразходвани за тези, които не плащат здравни осигуровки

10.Нежелание от страна на правителството да се определи себестойността  на медицинските дейности, защото покрай клиничните пътеки извършваме един куп други дейности за които въобще не са предвидени заплащания.

Мога още много неща да изброя, но това което последно преля чашата е Постановление на МЗ, което излезе в края на април. С него Държавата на практика си узаконява грабежа на нашия труд. Става въпрос за следното: През последните няколко години работехме така -през нас минават примерно 100 пациента. НЗОК казва-Вашия лимит е 85 пациенти и това ще ви платим. Ние не можем да върнем останалите 1,5 т.е. правим разходи за тях. Въпреки това със закъснение от няколко месеца изплащаха повечето от тези дейности. Тази година стартирахме с около 20% лимит  на болница и дефицит от предишното правителство 200 млн. лв в НЗОК. Според последното Постановление тези  15-20% които ни заплащаха, макар и със закъснение, могат вече да не се заплащат. Това вече е прекалено много. Без да цитирам цифри, това което е определено като лимит на нашата болница е такова, че или трябва да останем без заплати,  или трябва да лекуваме със светена вода и баене. Но има болници които са в много по- тежко положение. Ако така продължават нещата ще има фалити на болници, а медиците ще станат изчезнал вид в България. Език се учи много бързо, когато си заинтересуван. По моите прогнози, до 5 години  системата съвсем ще се скапе. Лошото е, че главните потърпевши ще са пациентите. Жалко, че не го осъзнават иначе   щяха  да са преди нас на улицата и тези безобразия в нашето здравеопазване отдавна да са приключили.

Впрочем като стана въпрос за неправилното финансиране - ние сме държавата с най-малък процент отделен за здравеопазване. От този бюджет 75% са предназначени за лекарства и то оригинални лекарства. В повечето страни от ЕС  се използват не оригиналните лекарства, а генериците, които са също толкова ефективни, но много по-евтини. Пациент, който желае да ползва оригинал - доплаща. В България оригиналните лекарства са на едни от най- високите цени в ЕС.

Днес между 12.30 и 13 часа аз и мои колеги ще излезем на символичен протест пред МБАЛ – Първомай. Надявам се да ни подкрепи и другия медицински персонал, надявам се, че и пациентите са на наша страна. Защото ние искаме една по- добра и ефективна система, за по- доброто бъдеше на здравеопазването в България.

Д-р Димитър Кертиков-  координатор на местната организация

 и асоцииран член на УС на Районната колегия на БЛС.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини