Събраха и издадоха "100 причини да се гордеем, че сме от Първомай"

Николет Божева - една от най- активните в търсенето на причини да се гордеем, че сме българи

Книгата „100 причини да се гордея, че съм от Първомай“ вече е факт. Тя все още не е на пазара, но вчера беше представена от Николина Горова – изпълнителен директор на фондация „Българска гордост“. Неправителствената организация е издател на „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Заради интереса проявен към книгата и заради невъзможността в нея да бъдат включени много интересни факти и личности, възниква идеята всеки град сам да напише своите „100 причини“. Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

В подбора на факти заради които  се гордеем, че сме първомайци се включиха клуба по история от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - град Първомай и личности, заинтересовани и изследващи местната история и бит. Фактите посочени от тях, са отсети по критерии „най“ или „първото“ в България от учени в БАН.

На кратка церемония в читалище "Св.св. Кирил и Методий" бяха представени някои от най- интересните причини - лютеницата, училището в село Искра, Димитър Гочев, Паун Везирев и други. За своята активност и издирвателска дейност бяха отличени учителката по история от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“  Ваня Йорданова и нейните ученички Николет Божева и Деми Ташева. Освен на тях, специален сертификат  и значка на фондация „Българска гордост“ бяха връчени на Златка Кушелиева и Недялка Атанасова, участвали дистанционно с предложения и документи. За споровете, в които „се роди част от истината“ и медийното отразяване отличена беше и Теодора Кирякова. В „Българска гордост“ не се става член по желание - в нея трябва да бъдеш поканен – каза Николина Горова и отправи официална покана към кмета на общината Ангел Папазов да стане член на фондацията,  заради сътрудничеството и оказаната от него помощ. В кратката програма участваха ученички от клуб "Песни и танци на народите" от ОУ "Св.св. Кирил и Методий". Те представиха китка танци от фолклорното богатство на Балканите, част от което е и Първомайско хоро - една от причините да се гордеем, че сме първомайци.

Теодора Кирякова

Услията на Ваня Йорданова бяха възнаградени
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини