Представиха "Традициите в настоящето"

Учителките от ПГСС „Васил Левски“ Жанета Стоянова и Елеонора Въцова представиха книгата си „Традициите в настоящето“, посветена на 55 години професионално образование в Първомайска община.

Гостите на събитието бяха Евтим Стефанов, автор на първата книга, разказваща за професионалното училище и издателят Костадин Момчилов. Бившият учител по история и директор Стефанов се похвали, че и двете авторки са негови ученички. Поздрави ги за добре избраното заглавие и за умението им да подбират факти, цифри и снимки. Като положителен посочи и фактът, че в заглавието на почти всяка от 12-те глави присъства названието  на училището -ПГСС, а след това се спря поотделно на всяка една част. Тази книга не е просто история с всички тези посочени факти, цифри, документи – каза Стефанов – това е отчет за свършената през последните 5 години работа. Накрая не се сдържа и направи забележка за начинът по който е отразен един от мачовете между водения от него отбор по волейбол на СОУ и младежите на ПГСС. С типичната за спортист самонадеяност, той заяви, че е трябвало да бъде записано, че тимът на ПГСС е бил надигран от „съперник, по –добър от него с няколко класи“.

Костадин Момчилов сподели, че това е 26-тото заглавие, което издава фирмата му, но за пръв път има толкова добре и професионално поднесен за работа текст.

Думата взе и Жанета Стоянова. Истинските автори на книгата не сме аз и Елеонора- каза тя – истинските автори сте вие колеги и учениците. Ние сме само регистратори. Работата беше тежка, но най- трудно беше да режем текст и да подберем снимките. Опитали сме се в „Традициите в настоящето“ да са имената на колкото е възможно повече ученици. Имам надеждата един ден, когато нас няма да ни има и настоящите ученици вече са станали дядовци, някой от тях да вземе тази книга и да каже на внука си: „Ела дядовото, да видиш аз когато съм бил на твоите години, какво съм правил“.

В края на вечерта директорът на училището инж. Росица Генова взе думата и обясни, че през последните години стриктно и внимателно е регистрирано всяко събитие, защото по този начин е искала да улесни желаещите да опишат всичко случващо се в него. Направила е това, защото е разбрала колко трудно е било на Стефанов когато е подбирал материала за книгата си „Хоризонти. История на ПГСС – Първомай“ и колко малко е било времето за издирването им.

„Традиите в настоящето“ е теорема, която гласи, че хоризонтите са достижими, че посоката е вярна. Доказателството на тази теорема е дълго въпреки, че отразява случилото се само за 5 години в едно училище. Но училище дишащо, пулсиращо и развиващо се - от ремонтите на базата през постиженията в проекти и състезания до международните изяви на учители и ученици и сътрудничеството им с водещи европейски образователни институции.

 Авторите Жанета Стоянова и Елеонора Въцова, са успели да съберат и синтезират цялото доказателство на 95 страници, изпъстрени с много снимков материал „Традициите в настоящето“ е продължение на издадената по случай 50-годишния юбилей на професионалното училище книга на Евтим Стефанов „Хоризонти. История на ПГСС“. Достигайки до хоризонта се вижда, че има много път  и в този смисъл „Традициите в настоящето“ е продължение на една традиция.

Директорът и авторите бяха поздравени от колеги и гости, между които беше и Председателят на училищното настоятелство и кмет на Община Първомай Ангел Папазов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини