23 °C

Представиха "Традициите в настоящето"

Учителките от ПГСС „Васил Левски“ Жанета Стоянова и Елеонора Въцова представиха книгата си „Традициите в настоящето“, посветена на 55 години професионално образование в Първомайска община.

Гостите на събитието бяха Евтим Стефанов, автор на първата книга, разказваща за професионалното училище и издателят Костадин Момчилов. Бившият учител по история и директор Стефанов се похвали, че и двете авторки са негови ученички. Поздрави ги за добре избраното заглавие и за умението им да подбират факти, цифри и снимки. Като положителен посочи и фактът, че в заглавието на почти всяка от 12-те глави присъства названието  на училището -ПГСС, а след това се спря поотделно на всяка една част. Тази книга не е просто история с всички тези посочени факти, цифри, документи – каза Стефанов – това е отчет за свършената през последните 5 години работа. Накрая не се сдържа и направи забележка за начинът по който е отразен един от мачовете между водения от него отбор по волейбол на СОУ и младежите на ПГСС. С типичната за спортист самонадеяност, той заяви, че е трябвало да бъде записано, че тимът на ПГСС е бил надигран от „съперник, по –добър от него с няколко класи“.

Костадин Момчилов сподели, че това е 26-тото заглавие, което издава фирмата му, но за пръв път има толкова добре и професионално поднесен за работа текст.

Думата взе и Жанета Стоянова. Истинските автори на книгата не сме аз и Елеонора- каза тя – истинските автори сте вие колеги и учениците. Ние сме само регистратори. Работата беше тежка, но най- трудно беше да режем текст и да подберем снимките. Опитали сме се в „Традициите в настоящето“ да са имената на колкото е възможно повече ученици. Имам надеждата един ден, когато нас няма да ни има и настоящите ученици вече са станали дядовци, някой от тях да вземе тази книга и да каже на внука си: „Ела дядовото, да видиш аз когато съм бил на твоите години, какво съм правил“.

В края на вечерта директорът на училището инж. Росица Генова взе думата и обясни, че през последните години стриктно и внимателно е регистрирано всяко събитие, защото по този начин е искала да улесни желаещите да опишат всичко случващо се в него. Направила е това, защото е разбрала колко трудно е било на Стефанов когато е подбирал материала за книгата си „Хоризонти. История на ПГСС – Първомай“ и колко малко е било времето за издирването им.

„Традиите в настоящето“ е теорема, която гласи, че хоризонтите са достижими, че посоката е вярна. Доказателството на тази теорема е дълго въпреки, че отразява случилото се само за 5 години в едно училище. Но училище дишащо, пулсиращо и развиващо се - от ремонтите на базата през постиженията в проекти и състезания до международните изяви на учители и ученици и сътрудничеството им с водещи европейски образователни институции.

 Авторите Жанета Стоянова и Елеонора Въцова, са успели да съберат и синтезират цялото доказателство на 95 страници, изпъстрени с много снимков материал „Традициите в настоящето“ е продължение на издадената по случай 50-годишния юбилей на професионалното училище книга на Евтим Стефанов „Хоризонти. История на ПГСС“. Достигайки до хоризонта се вижда, че има много път  и в този смисъл „Традициите в настоящето“ е продължение на една традиция.

Директорът и авторите бяха поздравени от колеги и гости, между които беше и Председателят на училищното настоятелство и кмет на Община Първомай Ангел Папазов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини