25 °C

Матурите в 4 клас: по математика - добре, по български – недомислена

Мнението на преподаватели в начален курс е, че тази година матурата по математика е добре съставена, но по – български език е недомислена.

208 четвъртокласници от община Първомай се явиха на външно оценяване през миналите два дни. Това е един добър начин учители и ученици „да сверят часовника“, но често важността на изпитите се преекспонира и прави деца и родители ненужно нервни. В първия ден, след 6-дневна ваканция, малчуганите трябваше да се съсредоточат и да покажат наученото през година. Повечето изпитвани не си признаха да са използвали празниците за преговор и подготовка.

Венче Колева – учител на четвъртокласниците в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ сподели, че притеснени за препитването са тези ученици, които най- много се готвят. Очаква резултатите по математика да са добри, защото тестът е обхванал изцяло изучавания през годината материал, а дадените задачи са решавани в час. Не е сигурна, обаче, какво се е случило на теста по български език. Тази година е имало твърде много задачи за четене с разбиране на текст, голяма част от тях с отворен отговор. За учениците от малцинствен произход, каквито са много от нейния клас, това е по- трудно и те се справят по – бавно. От друга страна според Колева задачите с отворен отговор са полезни- те се доближават до тези при седмокласниците и стимулират учениците да разсъждават.

Според Милена Йорданова- учител от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, проблемът при задачите с отворен отговор по български език идва от това, че някои формулировки са неразбираеми за четвъртокласници. Има двусмислици и даде пример за въпрос, който няма конкретен отговор. Изучаваната граматика и правопис през цялата учебна година е събрана само в 2 задачи. Още по- лошото е, че критериите за оценка на отговора не са ясни и не дават добра представа за това как се е справил ученикът.

И двете учителки са на мнение, че матурата по математика е била по- добре съставена, а децата са раздвоени – спокойни заради преминалия изпит и притеснени заради неизвестността от резултатите.

Националното външно оценяване в 4 клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор.

Данните от изпита ще бъдат обработени от министерството на образованието и ще бъдат обобщени за всяко училище и за отделните региони на страната. Децата ще получат оценките си от своите преподаватели. Резултатите трябва да са ясни до 3 дни след изпита.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини