Споразумението между Янукович и опозицията. Подписано

Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха в Киев, в присъствието на европейските посредници, споразумение за излизане на страната от политическата криза, съобщиха информационните агенции.

Първа точка включва „в рамките на 48 часа да бъде приет закон, който да възстанови Конституцията от 2004 г., която да бъде прокарана и публикувана”. Формиране на коалиционно правителство на националното единство в рамките на 10 дни.

Второ точка се отнася до незабавно обсъждане и приемане до септември 2014 г. на конституционна реформа, която да балансира правомощията на президента на Украйна, правителството и парламента.

Трета точка: „Да се проведат президентски избори след приемането на новата конституция, но не по-късно от декември 2014 година. Да бъде прието ново изборно законодателство и да бъде формиран на пропорционална основа нов състав на Централната избирателна комисия, според правилата на ОССЕ и Венецианската комисия”.

Четвърта точка включва разследване на последните актове на насилие в сътрудничество между властите, опозицията и Европейския съвет.

Последната пета точка включва обещание властите „да не обявяват извънредно положение. Правителството и опозицията да се разграничават от използването на сила”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини