Социолози: Избори вероятно ще има чак другата есен

Очевидно е, но и по думите на Кънчо Стойчев социалистите не само нямат намерение да си отидат, а искат да останат колкото е възможно по-дълго

Предстои тежка междунационалистическа война, при която лидерът на "Атака" има един много силен коз - може да събори кабинета, прогнозира социологът проф. Петър Емил Митев. Според негови колеги обаче, предсрочни избори няма да има преди месец май, възможно е те да са дори чак другата есен.

Двамата говориха на дискусия за българския политически живот, организирана в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски", предаде БТА.

Според Митев, Волен Сидеров е в много особена ситуация - от една страна националистическата вълна, която се е надигнала, е в негова полза, но в същото време и в полза на неговите конкуренти.

Вчера лидерът на "Атака"  се закани на митинг срещу настаняването на бежанци в Сливен, че ако правителството не се съобрази с исканията на "Атака" за "пришълците, ще падне болезнено от власт".

Това, че бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю посети Ранобудните студенти е знак, че САЩ подкрепят протеста им, отбеляза социологът. По думите му през ноември има втори пик на протестите и начало на нов отлив, като месецът завършва в полза на правителството.

"Окупацията на студентите не получи необходимата подкрепа и те се изтеглят от аудиториите, а двата големи митинга на БСП и ДПС и на ГЕРБ илюстрираха социологическите проучвания и доказаха, че българският етнически модел продължава да работи", добави Митев.

Ако не се случи нещо катастрофално, следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат следващата есен, прогнозира пък социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев. По думите му социалистите не само нямат намерение да си отидат, а искат да останат колкото е възможно по-дълго.

В събота депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви, че е възможно да има предсрочни избори, но следващата есен и то, ако на вота за европарламент през май управляващите партии постигнат слаби резултати.

Според социолога Борис Попиванов февруари ще бъде неспокоен, "защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка", но и той смята, че няма да избори преди май.

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака"  излизат печеливши през ноември, за разлика от Реформаторския блок, допълни Попиванов.

Липсата на динамика около Реформаторския блок, смята колегата му Първан Симеонов, се дължи на отслабването на протестите през септември и октомври. 

Според Андрей Райчев, протестите у нас са провал от гледна точка на политическите си цели, но не и на гражданските, като гражданите са постигнали огромно завоевание - "да уплашат до смърт" управляващите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини