13 °C

Свети Лука вдъхновява художниците

18 октомври - Денят на Евангелист Лука избраха двама художници за своите събития. Иван Генов ще закрие лятната дейност на неговата Детска академия „Хомо луденс“ и ще открият новата учебна година, днес от 13.30 часа в село Градина. От 15 часа, във фоайето пред кабинета на кмета, ще открие изложба и Вълчо Камбуров.
Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.
Художниците приемат св. Лука за свой закрилник, вдъхновител и пример.
Апостол Лука е един от 70-те апостоли и е автор на третото от четирите канонични Евангелия(Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство.
Праща апостол Павел на втора и трета мисионерска мисия от Филипи до Рим. След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия.
Свети Лука е написал третото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите. Предполага се, че Светото евангелие от Лука е написано около 60 година.

Теодора Киркяова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини