Първомайски художници се вкючиха в пленер, посветен на войната и мира

Изображение 1 от 3

    Двама творци от Първомайска община се включиха в откритата  вчера в село Гранит Арт резиденция „Мирна територия“. Иван Генов и Николина Андреева заедно с други свои български и украински колеги – художници и скулптори, творят  в пленер по темата - сблъсъкът между мира и войната, между агресията и толерантността, насилието и съпричастността.

    Събитието беше открито с дискусия по темата, в която се включиха всички творци.

    Програмата предвижда уъркшоп, творческа работа, културна програма – посещение на къщата на Златьо Бояджиев, представяне на книгата  закриваща изложба на 13-ти ноември и мултижанров спектакъл.

     „Мирна територия“ е проект на Сдружение "МАГНА СИЛВА" , повлиян от войната в Украйна, сподели един от организаторите – Сребрина Цветкова -  защото и аз, и другите се вълнуваме от тази темата.“

    Артистичната резиденция е подкрепена финансово от Министерство на културата по програма Визуални изкуства. Преди време Сребрина Цветкова и Тоню Цанев, който е председател на читалището в село Гранит, попадат случайно на обява в Министерството на културата за подкрепа за събития за визуални изкуства, с приоритет: „…разглеждане на актуални теми от полето на визуалните изкуства и участие в глобалните процеси“  и  акцент върху публичен диалог по най-актуални съвременни проблеми и провокиране на гражданска позиция.

    Решават да поканят български и украински  творци. За някои от участниците обаче темата се оказва твърде политизирана, твърде остра и емоционална, затова променят основната идея и залагат на по-общата  - темата за мира.

    За Ники Андреева това е чудесен повод да срещне хора на изкуството, да се откъсне от ежедневието.Темата е широка и тя признава, че идеите ѝ се менят и самата тя не е сигурна до какво ще стигне. Философка, злободневна и ежедневна е темата, казва Ники. Защото войната е ежедневие и може да приеме всякаква форма -  агресията между децата също  може да се приеме за война, а мирът е като детска игра, защото по време на война не може да се играе.

    Всеки от творците работи върху две платна и сам организира своята работа. В неделя след 13 часа ще бъде открита изложба в стях в галерия „Гранит“, а събитието ще бъде закрито с пърформанс и традиционна музика.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини