Село Градина заживя с духа на първомайски художници

Изображение 1 от 5

    Иван Генов приюти в студио „Хоме луденс“, в село Градина  27 картини – негови и на още 5 жени - художници от Първомай: Тоска Запрянова, Николоина Андреева, Зорка Каразапрянова, Йорданка Янкова и Мирослава Панайотова. Събитието „Светлина и цветя“ беше подкрепено от кмета на селото Йордан Стоев и открито от председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева:

    „Духът е най-важното нещо, особено в тези тежки времена на нестабилност, когато сме обезверени. Изключително важно е духът ни  да се поддържа, защото Бог ни е дал дух, а към него тяло. И се надявам, че с Божия помощ, в тази галерия ще стане нещо много интересно. Радвам се че художничките от Първомай са подкрепили тази идея. Това е една искрена подкрепа за реализирането на една голяма мечта – в селата да живее духът на изкуството".

    Тя благодари на Ганьо Ганев-Ганди, който оживи събитието с изпълнения на акустична китара и по думите ѝ – стените в малката и разпадаща се къщичка започват да изглеждат като мраморни, а дървените греди  като колонади.  „Ето защо това пространство смело можем да го наречем „галерия“, заключи Фурнаджиева

    От името на художниците Тоска Запрянова благодари за интереса, който проявява председателят на Дружеството, а след това домакини и гости започнаха да правят планове за гостуване в Пловдив и по-засилено присъствие на техни колеги на традиционните изложби в читалището в Първомай.

    През следващите седмици изложбата ще остане в студиото и ще може да бъде разгледана от любопитните.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини