Филм разказва за живота на художника Васил Стоев

Изображение 1 от 2

    Големият български художник Васил Стоев навърши 70 години. Роден в Първомай, детските си години  преживява в селото на родителите му Градина. Своя юбилей той отбеляза с откриването на самостоятелна изложба в галерия „2019“ в Пловдив и с предпремиерното излъчване на откъс от филм за живота и творчеството му.

    Филмът се казва  „Коридори на съдбата“ и е реализиран от екип в състав: Владислав Севов – режисьор, камера и  монтаж, Станимир Навущанов – камера и Ваня Трингова – сценарий и режисура. Те представят откровен разказ за житейския и творчески път на Васил Стоев.

    Историята започва от самото раждане на твореца. Преминава през цветните детски спомени от село Градина, съприкосновението с красотата на природата, очарованието на селския бит и преминаващите  трупи от пътуващи артисти, които със своята пъстрота, жизнерадост и веселие подхранват детското въображение. Там Васил Стоев открива свят, в който цветовете говорят. Тази пъстра палитра от краски и емоции подхранва детското въображение и малкият Васил използва проснатите от майка му чаршафи за платно, върху което започва да рисува… Щастливите дни продължават до момента, в който Васко губи родната си майка. Тогава той е в първи клас и изживява две трудни години в дома за сираци „Роза Димитрова“.

    Но всички тези обрати на съдбата ще го доведат не до отчаяние, а до изграждане на твърд характер и амбиция да постигне целта да стане художник.

    Следват години на обучение и израстване в творческа посока, които изграждат един от най-харесваните и уважаване художници не само в България, но и по света. Васил Стоев е един от малкото български художници, реализирал картини чрез търгове на аукционна къща „Сотбис“.

    Целта на създателите на филма е да запазят спомена за интересни факти и събития от живота, които са оставили трайна следа и са повлияли за  израстването и развитието на художника Васил Стоев. Както и да мотивира и насърчи потенциала и творческото въображение на бъдещите художници, да изгради мостове чрез споделяне на идеи между поколенията.

    Официалната премиера на филма „Коридори на съдбата“ ще се състои в края на месец август.

    Изложбата „Коридори на съдбата“ беше открита при огромен успех. На нея присъстваха над 200 приятели, колеги и ценители на творчеството на Васил Стоев. Тя ще остане в пловдивската галерия „2019“ до 30.08.2020г.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини