Без аналогова ефирна телевизия от днес

От днес оставаме окончателно без аналогов ефирен сигнал и цялата страна минава към цифрово излъчване на телевизията. Спирането ще се състои днес в 11:30 часа в сградата на телевизионната кула в столицата в присъствието на представители на Министерството на транспорта, Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии и Органа по цифрова телевизия.

Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество. У нас цифровизацията стартира на 1 март. България е покрита с ефирен цифров сигнал на 95%, което означава, че между 40 000 и 60 000 души ще останат без телевизия, изчисли зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров.

Комисията за регулиране на съобщенията ще има задачата да изясни на кои места не достига сигнал и да се търсят варианти за отстраняване на проблема. Според Тодоров това може да стане чрез еврофинансиране по различни програми. Това ще зависи от броя на хората, до които не стига услугата. Във връзка с цифровизацията държавата е осигурила декодери на 75 000 социално слаби. Право на безплатни устройства имат общо 210 000 социално слаби. Те ще могат да получат декодери до края на ноември.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини