Решено - bTV Lady и Ring BG падат от цифровия ефир

След два месеца забавяне, Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува и реши цифровите лицензи на bTV Lady и RING BG да бъдат прекратени. И двата канала са част от bTV Media Group.

По искане на медийната група те ще бъдат свалени от мултиплексa, съобщава OFFNews..  Решението на регулатора бе взето с четири гласа "за" и един "въздържал  се". Мария Стоянова, член на СЕМ, обяви, че не може да  гласува, защото не са били предоставени аргументи, които да ѝ позволят  да направи мотивиран избор.

Решението се очакваше още преди два месеца. Отлагането бе  мотивирано с изчакване на по-широк дебат за спасяването на  цифровизацията. Бъдещето на цифровата ефирна телевизия у нас предстои да  се преначертае, след като отказът на bTV Media Group от мултиплекса  показа, че моделът не работи добре. За това свидетелства и друг факт –  от общо издадените от СЕМ 31 лицензии за ефирни програми, едва 11 бяха  качени на мултиплексите, а сега остават само девет.

Като за начало дебатът трябваше да се състои в Органа по цифровизация към министерството на транспорта и съобщенията. Заседанието му на 15  май с единствена точка бъдещето на цифровизацията обаче бе неочаквано  отложено за неопределено време, със сигурност за след изборите, поради  отсъствие на ресорния заместник-министър и председател на органа Георги Тодоров.

Още в началото на април bTV потвърди, че сваля двата канала от цифровата си платформа, което означава, че те вече няма да могат да се гледат без кабел или сателит.

bTV Media Group има спечелени ефирни лицензии и за други два канала,  които досега не са качени на мултиплекса. Става въпрос за bTV Аction и  за проекта Novella.


 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини