БНТ заплашена да остане без ефирно разпространение от 1 юни

Българската национална телевизия (БНТ) може да остане без ефирно разпространение от 1 юни 2020 г. Причината е, че ръководството ѝ все още не е предприело нищо по сключване на договор за цифрово излъчване с БТК. Договорът е наложителен, тъй като "НУРТС Диджитъл", която в момента обезпечава цифровото разспространение на телевзиите, от 1 юни остава без лиценз за тази дейност и тя се поема от нейната компания майка БТК.

Усложняващо положението обстоятелство е, че БНТ дължи на НУРТС над 20 млн. лв. такси за излъчване за повече от две години, а БТК бе приела да разпространява обществената телевизия само при уреждане на това задължение или сключване на споразумение за разсрочено плащане. Ако подобна договорка не бъде постигната, "НУРТС ще продължи да прилага всички правни средства за защита на интересите си, включително и по съдебен ред", заявиха от БТК пред Mediapool.

Неплащан от над две години дълг

Макар БНТ да не плаща повече от две години за ефирното си разпространение, НУРТС продължава да излъчва програмите на обществената телевизия, начислявайки лихви за просрочването на задълженията.

От 1 юни 2020 г. обаче се прекратява издаденото от Комисията за регулиране на съобщенията разрешително за цифрово ефирно разпространение на тв програми. Тази дейност ще се поеме от БТК, която има отделно получено право за излъчване, влизащо в сила от същата дата. "НУРТС Диджитъл" ще продължи да осъществява дейност на пазара на достъп до физическа инфраструктура, предоставяне на технически услуги и други икономически дейности, както и ще продължи работата си международните контрагенти и транслацията на чужди програми.

Един прекратен и два подписани контракта

Прекратеният лиценз на НУРТС засяга БНТ и още трима оператори – Нова телевизия, бТВ и "България Он Еър". Чрез станциите на НУРТС техните програми могат да бъдат гледани от потребители, които не са абонати на кабелни или сателитни оператори, а достъпът им е безплатен чрез цифрови приемници. Такова оборудване бе предоставено безплатно на социално слаби хора, за да не остават без телевизия.

Всичките четири телевизии, клиенти на НУРТС, са били уведомени за промяната в носителя на лиценза и с бТВ и "Нова телевизия" са били подписани нови договори. По искане на "България Он Еър" е било прекратено излъчването на програмата ѝ от 28 април.

От БНТ обаче все още не са реагирали на уведомлението за смяната на компанията, която поема ефирното тв разпространение. В БТК не са наясно дали обществената телевизия ще подпише нов договор, до какъвто обаче може да се стигне само при споразумение за уреждане на дълга.

"Размерът на дълга надвишава 20 милиона лева въпреки наличния ресурс от държавния бюджет за това, а ефективно внесеният от "НУРТС Диджитъл" в държавния бюджет ДДС, (срещу който не е получил реално плащане за услугата), е повече от 4 милиона лева", заявиха от БТК пред Mediapool. Телекомът допълва, че "отчитайки високата социална значимост на БНТ като обществена медия, НУРТС все още не е пристъпило към преустановяване на ефирното разпространение, но след прекратяването на лиценза няма да има право да излъчва".

Кошлуков: Ще имам договор. Задължително

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви пред Mediapool, че вече е имал среща с ръководството на БТК и на нея са разговаряли за параметрите на договора, както и за старите задължения. "Това сме го направили, договор ще имаме. Не можем да излъчваме без договор. Сега въпросът е какви ще бъдат условията", каза той и подчерта, че все още не е ясно колко ще струва излъчването. "Но, че ще имам договор, ще имам. Задължително", добави той.

От БТК обаче отрекоха да е имало  подобна среща и да има насрочена такава към момента.

Кошлуков допусна възможността уреждането на задължението към НУРТС да стане с цесия, както това се е случило с дълга за 205 и 2016 г., щели да се търсят и варианти за разплащане или за разсрочване.

По думите на генералния директор на БНТ в бюджетите на телевизията не са били отделяни пари за разплащане с НУРТС, а от 2013 година почти всяка година правителството е превеждало целево пари, за да се покрият тези задължения. И в момента обществената телевизия изплащала стари цесии към НУРТС.

Справка на Mediapool показа, че последното постановление на Министерския съвет за целево отпускане на пари за погасяване на тези задължения е от 2017 г. Тогава са отпуснати допълнително 5 млн. лв. за заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.
от 26 януари 2017

От НУРТС заявяват, че нямат длъжници с аналогичен на БНТ дълг. "Останалите клиенти заплащат редовно задълженията си, а когато имат затруднения, постигаме споразумения за разсрочване, които се изпълняват", допълват от компанията.

Според последния годишен финансов отчет на НУРТС за 2018 г. общите му приходи от радио и тв излъчване са били за 15.369 млн. лв.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини