bTV срещу СЕМ

Вече близо месец bTV очаква Съвета за електронни медии (СЕМ) да прекрати лицензиите за излъчване на bTV Lady+1 и Ring.bg +1 по цифровите мултиплекси (+1 означава, че тв програмата върви по безплатния ефир с един час по-късно от предаването през платените разпространители). Медийните надзорници обаче и до момента предпочетоха да останат пасивни като нито одобряват, нито отхвърлят молбата на медийната корпорация.

В отговор на изпратеното вчера от СЕМ прессъобщение и заради твърде дългото отлагане на решението за прекратяване на лицензиите на двата нишови канала bTV Lady+1 и Ring.bg +1, bTV Media Group започва процедура по обжалване на мълчаливия отказ пред Върховния административен съд. От ръководството на компанията са категорични, че медийния регулатор няма никакво законово основание да отказва произнасяне по искането на bTV Media Group. "Това потвърди самият председател на СЕМ по време на последното заседание на Органа по цифрова телевизия", се казва в съобщението на телевизията до медиите.
Телевизионната компания иска да свали bTV Lady+1 и Ring.bg +1 от излъчване по мултиплексите, но СЕМ блокира това с "мълчалив отказ"

Вчера медийните надзорници отново не взеха решение по искането на bTV. Вместо това те изпратиха писмо до всички медии, в което изразяват "загриженост за бъдещето на цифровизацията в България". Членовете на СЕМ заявиха, че моделът на цифровизация се нуждае от спешна промяна след задълбочен анализ. "Ще изпълним правомощията си, свързани с прекратяване на цифровите лицензии на bTV Media Group след заседанието на Управителния комитет (УК) – Орган по цифровата телевизия на 15 май 2014 г. На този форум очакваме и се надяваме да бъдат обсъдени конкретни предложения и решения за успешното продължаване на процеса на цифровизация в България", се казва още в съобщението на СЕМ до медиите.

Според мениджмънта на bTV това опити да се внуши, че възползвайки се от даденото й по закон право на отказ от лицензии, компанията застрашава обществения интерес и процеса по цифровизация. Подобни опити са необосновани и противоречат на законовите и пазарните принципи, убедени са от медиата. "Безспорното доказателство за обществения ангажимент на bTV Media Group е запазването на цифровото излъчване на основния канал bTV, чиято програма е съобразена с всички потребности за висока информираност и развлекателност", пише в пессъобщението на телевизията.

bTV са категорични, че се прави опит за изкуствено противопоставяне на обществен срещу бизнес интерес, което противоречи на принципите на пазарната икономика. "Това, което обществото очаква от регулаторните органи, е да гарантират правото на свободен избор", са категорични от bTV Media Group.

Сега на дневен ред излиза въпросът дали държавата ще се намеси по някакъв начин. Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков неведнъж е предупреждавал, че е възможно да има проблеми с цифровизацията. Няколко пъти той е повдигал въпроса да се проведе дискусия по евентуалното въвеждане на понятието must-offer (по задължение) за телевизиите, след като е въведено такова must-carry (по право) за мултиплексите. С две думи - това би означавало телевизиите да бъдат длъжни да предложат канали за цифровия безплатен ефир, след като сами и яростно се бориха за лицензи за достъп до него. Подобно развитие би изправило създателите на съдържание пред ситуация, от която едва ли ще са особено доволни.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини