23 °C

Мистерията "Игнатиево"

До 2011г. гр. Игнатиево беше село. Но ако мислите, че за него никой не беше чувал до този понеделник – лъжете се. Това, което се случи тогава, беше, че телевизионните камери влязоха в няколко необяснимо разточителни ромски къщи.

Селото се превърна в град на 9 март 2011 г. В "Уикипедия" за него пише, че винаги е бил обгърнат в мистерии. Една от тях е природната забележителност "Побити камъни". За произхода на колоните от шуплест варовик няма категорично обяснение и до днес.

Вторият феномен е малко ала-бала, но също е включен в онлайн "презентацията" на Игнатиево. "Почти в самия град има могила, неразгадана и до днес, пише там. През времето на социализма от единия край е започнато разкопаване, което не подсказало нищо, и затова предположенията за исторически паметник са отпаднали".

С други думи - "предположенията" отпаднали, но "загадката" останала

Точно така стоят нещата и с неразгадания произход на парите, с които десетки ромски фамилии в Игнатиево карат "S" класи, носят "само "Гучи", "Версаче" и "Гуес" (запазено е оригиналното произношение на марката "Guess" в интервю на една от стопанките на зашеметяващите имоти) докато живеят от социални помощи.

С разследването на "Нова телевизия", заснето със скрита камера, всички "предположения" за произхода на парите, с които са строени мраморните къщи и са купувани "S" класи, гуесове и версачета, би трябвало да са отпаднали. Но остана "загадката" - защо и полицията, и кметът на Игнатиево, и данъчните решиха да споделят едва сега с гражданите всичко, което знаят? Че "доста от ромите в града се препитават от джебчийство", че имали "традиция" да крадат и тя се предавала от поколение на поколение, че живеели от социални помощи, а водели необяснимо "лъскав" живот...

Мистерията "Игнатиево" не е от вчера. Не е от оня ден. Нито от по-предишния!

Още от края на 70-те години на миналия век из страната се носеше една легенда. В тогавашното село живеели циганите "бургуджии".
Имали тайна технология технология, с която на домашния мангал закалявали свредла. Ама така ги закалявали, че технолозите от "Круп" и "Тисен" оставали без дъх. И на всичко отгоре никога не могли да стигнат бургуджийското качество.
Като продавали бургиите, циганите ставали много богати, а занаята си предавали от баща на син. И затова всички по веригата били богати.

Вятър и мъгла!
През 1982г. попаднах като стажант в местното училище. Около 80% от децата в класовете бяха циганчета. Сресани, стегнати и кажи-речи прилежни. Но още тогава се знаеше, че майките на повечето от тях работят по график – понеделник - сряда - петък или вторник - четвъртък и събота.

В тези дни жените от селото се редуваха да пътуват с нощните влакове Варна – София – Варна. Обираха заспалите пътници и след три курса се връщаха в Игнатиево с по една от тогавашните "вноски" за апартамент или кола. Те бяха равни на десетина учителски заплати.

Тези занимания на бургуджийските булки бяха "предположението". А историята с бургиите - "загадката". Между двете още тогава оставаше неразгаданото разточителство на циганите в селото.

За да си вземат булка, младежите трябваше да изпълнят скъп ритуал 

По онова време банкнотите с най-голям номинал бяха 20 левови. С тях женихът трябваше да постеле разстоянието от портата пред къщата на булката си – чак до входната й врата. Не му ли стигнат – няма булка!

От 1982г. до сега са минали 33 години. През това време бургуджийските фамилии явно са вършили все едно и също – крали са пари от джобовете на хората и са ги прали през легендата за "свръхтехнологичните" си свредла. По-късно, когато тази лъжа вече не минаваше така лесно както в задръстенията на соца, е дошъл редът на друга легенда – че парите били от строителен бизнес.

Повече от 30 години 

милицията (която биеше), ДС (която знаеше всичко), след това полицията, прокуратурата, данъчните, кметовете, държавата и съселяните на циганите от Игнатиево – всички без изключение са се правили на ударени. Защото най-вероятно всички по веригата са крали един от друг и затова са се пазили един – друг.

Ето затова сега, успоредно с "нова организация за контрол на работата на охранителните фирми и нови формати на взаимодействие с полицията", за които днес говори във Варна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, ведомството й трябва да вземе да свърши и някоя работа.

Хайде, да не е за последните 30 години. Да се върне само десет години назад и да разбули "загадката" на непохватността си. Защото няма друго обяснение за това, че полицията не е могла да се справи с "очевидното" за една малка камера, скрита в очила.

Но както казала Айше на Манго: "Дано, дано... Ама надали".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020

Случаен виц

Последни новини