Божков: Държавата да даде пари за местата без цифров ефирен сигнал

Единствено със съдействие и пари от държавата може да се реши проблемът на гражданите, които след вчерашното окончателно изключване на аналоговия сигнал останаха в места "в сянка" и без цифров сигнал. Единият възможен вариант е да се отпуснат средства на мултиплекс операторите, за да разширят сигнала си, а другият е държавата да инвестира в закупуване на сателитни чинии за малките населени места и социално слабите хора, които не попадат в обсега на цифровото покритие.

Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред bTV в коментар по темата за цифровизацията и останалите без телевизия жители на малките труднодостъпни населени места.

Божков уточни, че още при съставянето на плана за цифровизацията през 2008 г. е било зададено покритие от 95% по население в България. В тази връзка той посочи, че още тогава държавата е трябвало да помисли какво ще прави с останалите 5% от хората. Александър Кирилов, технически директор на Национално управление "Радио и телевизионни станции", обясни, че е постигнат един своеобразен максимум на покритие на сигнала – повече от първоначалното дори. „Покрили сме 96,2% от територията при задължение от 95%. В повечето места сме близо до максимума на аналоговото покритие”, обясни той.

Никола Манчев от дирекция „Съобщения” в Министерството на транспорта заяви, че релефът на България е част от проблема. Недостатъчно ясна се оказа и рекламната кампания за милиони левове, разясняваща на гражданите какво ще се случи след 30 септември тази година. Според Кирилов разяснителната кампания е акцентирала повече на сет-топ боксовете и телевизорите. „Отдалечените села трябва да си сложат антени на височина 10 м. Това не е подобрение, защото могат и със старите антени да приемат”, обясни той. 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини