Младеж загина при сблъсъци с полицията на протест в Турция


22-годишен младеж почина след сблъсъци на полицията с демонстранти в пограничната турска провинция Хатай. Те са против войната в Сирия и подкрепят студентския протест в Анкара. Униформените използваха сълзотворен газ и водни оръдия. Сблъсъци имаше в Анкара и Истанбул.

Младежът е починал от раните си в болница, съобщи Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

След новината за неговата смърт пред болницата се събраха разгневени хора, които замерваха полицията с бутилки и камъни. Тя отново отговори със сълзотворен газ.

Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Хасан Акгьол заяви, че видял как 22-годишният младеж получава удар в главата, но ще изчака официалния медицински доклад за причината за смъртта.

Версията на силите за сигурност е, че загиналият младеж е паднал от третия етаж на сграда, когато се е опитвал да свали слънчев панел, за да го хвърли срещу полицаите, посочи още Анадолската агенция.

Вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган смекчи намеренията на страната си за военна акция и обяви, че позицията на Анкара по сирийската криза не е изяснена, защото не е ясно какво точно ще предприеме международната общност в Сирия.

Анкара

Полицията използва сълзотворен газ и в столицата Анкара срещу протестиращите студентите от Близкоизточния технически университет.
Протестите започнаха преди дни срещу общински проект за обезлесявана на част от терена на университета, за да бъде построена отсечка от магистрала.

Както при протестите за парка "Гези" на истанбулския площад „Таксим”, протестиращите внесоха общинския проект за разглеждане в съда и даване на окончателно решение.

Истанбул

Полицията отново атакува безкомпромисно и демонстранти в Истанбул, събрали се пред Съдебната палата заради ранен с газова капсула. 14-годишният Беркин Елван пострада на протестите за парка "Гези" и изпадна в кома.

След намесата на полицията демонстрантите се разбягаха, но отново се събраха пред медицински център и замерваха полицаите с фойерверки, камъни и бутилки. Полицията отвърна със сълзотворен газ и превърна центъра на Истанбул в бойно поле. Трима са задържани.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини