4 °C

Българският и беларуският бизнес се срещнаха в Първомай

Българо-Беларуски бизнес форум беше открит от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Участие в срещата взеха посланикът на Беларус в България н.пр. Владимир Ворункович, председателят на Белоруската стокова борса Аркадий Савиков, представители на държавни и правителствени институции, кметове на общини, собственици на фирми от хранително -вкусовия бранш от региона.

Преди срещата беше открита изложба "Произведено в регион Тракия". На нея, във фоайето на общинска администация, бяха демоснтрирани продукти произведени в консервените фабрики от региона и отгледани от местни производители плодове и зеленчуци, вино, тютюн и др.

На импровизирана пресконференция преди влизането в залата министър Греков отговори на въпроси на журналисти. "Това е първата среща от този вид - каза земеделският министър. Има смисъл такъв форум да се проведе точно тук, той е посветен на земеделието и леката промишленст, каквито се развиват в региона".

При откриването на бизнес форума той определи целите му като споделяне на опит, търсене на иновативни  идеи за бизнес и взаимноизгодно сътрудничество, насърчаване на промишлените и търговските връзки, като особено внимание трябва да се обърне на търсенето на нови инвестиции и рекламата. Аграрният стокообмен между България и Беларус за миналата година е в размер на 2 883 000 $.

В приветствието си към присъстващите н.пр. Ворункович припомни стоките, с които търгува Беларус - трактори и земеделска техника и познатите там български консерви, изчезналия наоследък от техния пазар български тютюн и др. В заключение предложи Първомай да избере подходящ град, с който да развиват полезно сътрудничество.

С възможностите на Беларуската универсална стокова борса присъстващите бяха запознати от нейния председател на УС г-н Савиков.Чрез  презентация бяха представини  възможностите ѝ на изградените в няколко града складове. Наскоро такъв склад беше открит в Габрово, а борсата има своите представителства в Казахстан, Германия, Литва, Латвия, Естония. Беше направено предложение за изграждането на подобен склад и в района на Първомай. Като всяка съвременна борсата БУСБ има и електронен вариант.

След срещата гостите бяха поканени на работен обяд. Форумт ще продължи с посещения в хладилната база на "Доян агро", оранжериите на "Грийнс и винарна "Загрей".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини