Българският и беларуският бизнес се срещнаха в Първомай

Българо-Беларуски бизнес форум беше открит от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Участие в срещата взеха посланикът на Беларус в България н.пр. Владимир Ворункович, председателят на Белоруската стокова борса Аркадий Савиков, представители на държавни и правителствени институции, кметове на общини, собственици на фирми от хранително -вкусовия бранш от региона.

Преди срещата беше открита изложба "Произведено в регион Тракия". На нея, във фоайето на общинска администация, бяха демоснтрирани продукти произведени в консервените фабрики от региона и отгледани от местни производители плодове и зеленчуци, вино, тютюн и др.

На импровизирана пресконференция преди влизането в залата министър Греков отговори на въпроси на журналисти. "Това е първата среща от този вид - каза земеделският министър. Има смисъл такъв форум да се проведе точно тук, той е посветен на земеделието и леката промишленст, каквито се развиват в региона".

При откриването на бизнес форума той определи целите му като споделяне на опит, търсене на иновативни  идеи за бизнес и взаимноизгодно сътрудничество, насърчаване на промишлените и търговските връзки, като особено внимание трябва да се обърне на търсенето на нови инвестиции и рекламата. Аграрният стокообмен между България и Беларус за миналата година е в размер на 2 883 000 $.

В приветствието си към присъстващите н.пр. Ворункович припомни стоките, с които търгува Беларус - трактори и земеделска техника и познатите там български консерви, изчезналия наоследък от техния пазар български тютюн и др. В заключение предложи Първомай да избере подходящ град, с който да развиват полезно сътрудничество.

С възможностите на Беларуската универсална стокова борса присъстващите бяха запознати от нейния председател на УС г-н Савиков.Чрез  презентация бяха представини  възможностите ѝ на изградените в няколко града складове. Наскоро такъв склад беше открит в Габрово, а борсата има своите представителства в Казахстан, Германия, Литва, Латвия, Естония. Беше направено предложение за изграждането на подобен склад и в района на Първомай. Като всяка съвременна борсата БУСБ има и електронен вариант.

След срещата гостите бяха поканени на работен обяд. Форумт ще продължи с посещения в хладилната база на "Доян агро", оранжериите на "Грийнс и винарна "Загрей".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини