С поход до Добри дол поставиха началото на вело сезона

Група от над 100 колоездачи през уикенда постави началото на вело сезона. Ученици от кв. Дебър, Първомай,  село Градина и граждани бяха поведени от кмета на общината Ангел Папазов. За разлика от предишните излети, този беше в обратна посока – към село Добри дол. Целта на похода беше местността до селото, в която до неотдавна е можело да се видят останки от крепостна стена, строена от траките. Там децата изслушаха беседа от учителя по история и любител – краевед Георги Бялков. Преди да се превърне в кариера за камъни на бившето ТКЗС и къщите на местни големци, крепостта „Кара сура“* е била свидетелство за развитието на народите, живели по тези земи и величието на българската държава. Доказано е, че от фонетичното изменение на думата сура е произлязло името на днешен Чирпан: Сура, Шура, Чура, Чуран, Чирпан.

Изградена от траките, стените на крепостта говорят за голяма община, защитена от северните варварски нападения. Византийците я доукрепват. В средните векове е била солидна крепост, част от съоръжението по левия бряг на Марица – започващо от Кричим и достигащо до Симеоновград. Хан Крум я превзема през 812-`13 година. Част от тази стена сега е възстановена в Симеоновград и представлява туристическа атракция. По- късно цар Иван- АсенII я използва тук да бъде скрита конницата, с която изненадва Теодор Комнин, обхожда войските му, обсажда го и взима в плен не само него, но и цялото му семейство. Това прави безспорен приноса на  съоръжението за укрепването на Втората Българска държава. Между квадрите* й са открити два важни артефакта. Първият е мраморна плочка с изображение на тракийски конник. Вторият- икона с метален обков, която по последни сведения трябва да бъде в кабинета по история в училището в село Градина.

Хубави, темпераментни деца се бяха събрали – споделя Георги Бялков. Научиха нови неща, но си личи, че знаят и са ходили на други места.

За колоездачите беше осигурен и обяд. Участниците отбелязаха отличната организация от страна на общинска охрана и полицията.

Теодора Кирякова

Кара сура - Сива мъгла

Квадри - големи, дялани камъни, във формата на паралелипипед, с които са строени стените

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини