С велопоход в Деня на независимостта, Първомай се включва в Европейската седмица на мобилността

За всички любители на колоезденето Община Първомай организира велопоход в  заключителния ден от Седмицата на мобилността. И тази година той съвпада с Деня на независимостта на България - 22 септември.

Маршрутът е традиционният - Първомай – Бряговски язовир и обратно. Изходният пункт е паркингът на общината, а часът на тръгване- 9ч. В атракционната програма ще бъдат включени разходки с моторни лодки и скутери, осигурени от на Морски клуб Първомай. За колоездачите е осигурен обяд. Очаква се групата да тръгне по обратния път в 14.30 и да пристигне в Първомай около 16 часа. За желаещите да се включат във велопохода има осигурени медицински екип и линейка, кола на общинска охрана, автобус за извънредни ситуации.

Над 2000 европейски града участват в 13-то издание на Европейската седмица на мобилността, ежегодна европейска кампания за придвижване по устойчив начин в градовете. Провеждат се различни мероприятия, организирани от национални и местни участници в кампанията. За 2018 година темата на кампанията е „Мултимодалност“ и ще се проведе под мотото „Комбинирай, движи се!“. 

Кампанията Седмица на мобилността е предназначена най- вече за живеещите в големите градове, където се предполагат затруднения в придвижването. Европейската седмица на мобилността се заражда през 1998 г. с френския Ден без автомобили. Той продължава да се провежда ежегодно през септември с цел насърчаване на градовете за един ден да затворят улиците си за моторни превозни средства. Така хората могат да видят своя град в различна светлина, да се мотивират да използват устойчиви видове транспорт и да осъзнаят въздействието, което изборът на вид транспорт има върху околната среда. Успехът на френската инициатива води до старта на Европейската седмица на мобилността през 2002 г.

Оттогава насам Европейската седмица на мобилността придобива все по-голяма популярност в Европа и по света.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини