ГЕРБ няма да се регистрират и да гласуват кабинета. Преглед на печата

24 часа: 2 млн. лв. загуби на ден до 2030 г., ако няма реформи в енергетиката

Между 800 млн. и 1,2 млрд. лв. годишно ще е дефицитът в енергетиката до 2030 г., ако не се реформира. Това показват изчисленията на Световната банка в доклад, изготвен по поръчка на служебното правителство.

Основните акценти от него и от анализа на Европейската комисия бяха представени вчера от икономическия министър Асен Василев и вицепремиера Екатерина Захариева.

Всяка година ще са ни необходими по 1 млрд. лв. за сектора, за да запазим текущите цени.

Дори и да се увеличат, пак ще са нужни 500-600 млн. лв. - това е цената на липсата на енергийна реформа, коментира Асен Василев. Това би ни струвало 2 млн. лв. на ден. Василев определи като безотговорни идеите за мораториум на цените и отлагане на реформите.

24 часа: Пламен Орешарски: Спирам терора над бизнеса

Използваният до момента подход на терор и рекет на бизнеса доведе не до увеличаване на приходите, а до обратния ефект. Това заяви в интервю за "24 часа" номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски.

Вчера с лидера на БСП Сергей Станишев той представи на президента Плевнелиев състава на своя кабинет.

Орешарски припомни, че през 2009 г. е прогнозирал, че реоганизациите в приходните агенции ще доведат до свиване на събираемостта на бюджетните приходи.

За да съживи икономиката и потреблението Орешарски смята на първо място да изисква от администрацията да не пречи. "Важното е да насърчим предприемчивостта и тогава потреблението само ще се увеличи", твърди той.

Труд: Антимафиотите вън от МВР

Всесилната Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) на МВР вече няма да съществува. Законопроект за нейното вливане в структурата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са внесли депутатите от БСП и ДПС Сергей Станишев, Михаил Миков, Лютви Местан и Христо Бисеров.

Труд: Италия иска 20 години затвор за Брендо

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо да бъде осъден на 20 години затвор.

Това поискала прокуратурата в Милано, научи "Труд" от свои източници в Италия.

Съдебното заседание е проведено в аула в неаполитанския затвор, където Брендо е задържан. Той е в Италия от май 2012 г. по обвинение, че между 2006 и 2008 г. е организирал трафик на 2 пратки с 6 тона кокаин. Дрогата била пренасяна от Южна Америка до Италия и цяла Европа.

Стандарт: Китайци отглеждат трюфели у нас

Китайци ще представят проектите си за разкриване на производство в Европа на форум в Пловдив. Това е първата по рода си среща у нас, на която ще присъстват над 100 фирми от Китай и близо 200 български компании. По думите на представителя на българското консулство в Шанхай Кръстьо Белев азиатците имат много проекти за производство в страни от Централна и Източна Европа, сред които е и България. Една от идеите им е да се направи предприятие за производство на трюфели в нашата страна. Срещата стартира официално днес сутринта в Новотел Пловдив, като откриването й ще направи служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Форумът е естествено продължение на проведената преди няколко месеца бизнес среща в Шанхай, обяви кметът на града домакин Иван Тотев. Следващият съвместен форум е през юли в Шанхай. В него ще участват общини от Централна и Източна Европа. Поканени са София, Пловдив, Бургас и Варна. Сред фирмите, които ще присъстват на срещата в Новотела, са и четири туристически компании, които ще презентират родните маршрути. Според предварителната информация китайските туристи проявяват интерес към маршрути във вътрешността на страната с включен винен и СПА туризъм много повече, отколкото към почивки по Черноморието. Китайците проявяват интерес към древната история. Затова страната ни може да ги привлече с турове до историческите ни забележителности.

Стандарт: Кабинет с титли

Кабинет на умните глави представи кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски. 11 от 17-те членове на програмното правителство са с научни титли. В екипа има четирима професори и трима доценти. Заедно с Орешарски общо 8 са доктори на науките. Ректорът на пловдивския Аграрен университет проф. Димитър Греков поема земеделието, бившият ректор на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова - образованието. Марияна Георгиева, професор по български език, ще е спортен министър. Една от изненадите в кабинета е проф. Калин Тихолов, който ще оглави ново министерство - на инвестиционното проектиране. За икономиката и финансите доц. Пламен Орешарски ще разчита на доц. Драгомир Стойнев и доц. Петър Чобанов. С научна степан доктор в правителството са здравният министър - Таня Андреева, социалният - Хасан Адемов, културният - Петър Стоянович, и МВР шефът Цветлин Йовчев. Средната възраст на екипа е 48 г., похвалиха се от БСП. Най-млади са Стойнев и Чобанов (37 г.), доайен е Адемов (60 г.). Очаква се кабинетът "Орешарски" да получи зелена светлина от парламента утре.

Монитор: Три тарифи за тока

Три тарифи да бъдат въведени за цената на тока. Това предвижда пакет от марки на КТ „Подкрепа" за промяна в системата на енергетиката, който бе представен вчера от нейния президент д-р Константин Тренчев. Според тях се включва дефиниране на три вида потребители в зависимост от количеството електроенергия, което те потребяват.

Преса: ГЕРБ няма да се регистрират и да гласуват кабинета

Депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират на заседанието на парламента утре (29 май), когато трябва да се гласува съставът на кабинета "Орешарски". Това заяви бившият премиер Бойко Борисов.

ГЕРБ няма да участва в гласуването на кабинет утре. ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, но няма да се регистрира и да гласува, заяви Борисов, цитиран от ТВ "Европа". Той добави, че никой не тръгва да прави кабинет ако няма гарантирани 121 души.

На практика това означава, че ако и от "Атака" не се регистрират, както направиха някои от тях при първото заседание на парламента, няма да бъде събран необходимият кворум от 121 депутати, за да бъде открито заседанието. Както знаете, БСП и ДПС имат 120 народни представители, каза още Борисов.

Сега: Световната банка и ЕК предложиха шокова терапия за енергетиката ни

Българският енергиен сектор е разяден от корупция, растящи дългове и излишни мощности. За нормализирането му са нужни драстични мерки - ликвидиране на губещи и вредни за околната среда електроцентрали и закриване на паразитната структура Български енергиен холдинг. Това препоръчват два независими доклада за българската енергетика, подготвени от Световната банка и от Европейската комисия. Те бяха поръчани от министъра на икономиката Асен Василев, за да дадат обективна картина на ситуацията у нас, и бяха представени вчера.

"С изключение на Малта ние сме най-зле в ЕС по доверие в енергийната система", обясни вчера министърът пред медиите. Той изчислил, че България губи по 2 млн. лв. дневно заради пробойните в сектора. "Отлагането на реформите струва между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. на година, което прави безотговорен варианта за мораториум на цените на електроенергията", заяви Василев, който доскоро също говореше, че "не бива да се допуска" поскъпване. Той уточни, че ако няма реформи, всяка година ще са необходими по 1 млрд. лева за поддържане на цените на сегашните им нива.

Дума: Губим по 1 млрд. годишно без реформи в енергетиката

Отлагането на реформата в сектора енергетика коства между 800 млн. и 1 млрд. лв. загуби годишно, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Причината за това е, че имаме разходи, които са по-големи от приходите в системата, защото наличните мощности са в повече. Дефицитът в сектора е вече над 1 млрд. лв., а до 2030 г. страната ни ще натрупа 13 млрд. лв. задължения за изкупуване на енергийни мощности. Такива са изводите на Световната банка, която заедно с ЕК извърши проверка на енергийния сектор у нас. Непрозрачност при управлението на държавните енергийни дружества, корупция и недостатъчно независим регулатор са част от констатациите от проверките. Световната банка предлага БЕХ да бъде закрит, а ЕК препоръчва да се направи нов анализ за състоянието на инсталираните мощности и да се пристъпи към затваряне на неефективните. СБ препоръчва още увеличаване на енергийните помощи, защото 61% от населението у нас е енергийно бедно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини