Главният мюфтия застава пред съда заради талибаните от Пазарджик

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу 13 подсъдими, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология, ръководене и членство в незаконната у нас организация „Ал Уакъф ал ислями".
В рамките на заседанието през април съдът изслуша арабистката експертиза, направена от Александър Шунин. Пред съда бяха представени доказателства за набиране на членове на организацията, за изплащане на възнаграждения, за работа сред ромите, като проповедите са правени в джамиите. Стана ясно още, че българският филиал на организацията се е занимавал с планомерно и добре финансирано разпространение на уахабитското направление в исляма.
Съдът не прие втората експертиза, направена от същото вещо лице, която съдържа преводи на арабски текстове, поискани от двама от обвиняемите. Причината е, че към преводите не са приложени арабските текстове. Заради това съдът поиска от вещото лице да направи нов превод на поисканите от обвиняемите текстове, като подреди арабския и българския текст. Адвокатите в залата потвърдиха пред съда, че държат на разпитите на главния мюфтия Мустафа Хаджи и на неговия заместник Ведат Ахмед, като съдът определи да бъдат призовани в днешното заседание по процеса.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини