”Атака” осигури кворум в парламента, кабинет ще бъде избран

121 депутати се регистрираха на днешното заседание на парламента, на което трябва да бъде гласуван проектокабинетът на Пламен Орешарски. Решаващият 1 глас дойде от "Атака". Това означава, че има кворум и правителството може да бъде избрано само с гласовете на БСП и ДПС. ГЕРБ напуснаха залата демонстративно.

По-късно се оказа, че депутатът от "Атака", който се е регистрирал, е самят лидер на партията Волен Сидеров.

Бойко Борисов заяви, че са се потвърдили неговите думи, че между БСП, ДПС и "Атака" има тройна коалиция. Той добави, че Сидеров и депутатите от партията му са направили най-голямото предателство към избирателите си.

"Станаха уникални със своите измишльотини, каза Борисов пред журналисти. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров. Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии "Атака", ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство", заяви още Борисов.

Той декларира, че от ГЕРБ ще се върне за гласуването и наистина по-късно депутатите от партията влязоха отново залата.

Тази сутрин Сидеров и останалите народни представители от "Атака" отказаха коментар пред журналисти дали ще се регистрират и как ще гласуват. Сидеров обаче отговори на въпрос защо е със засилена охрана.

"Има заплаха за мен от ГЕРБ", заяви лаконично той.

ГЕРБ още снощи заявиха, че ще влязат в залата, но няма да се регистрират и няма да гласуват. Тази сутрин Красимир Ципов от партията допусна пред БНР, че те все пак може да гласуват "против".

Без депутатите на ГЕРБ и "Атака" (ако не се беше регистрирал нито един от тях) БСП и ДПС не можеха да постигнат кворум от 121 депутати и заседанието на парламента щеше да бъде провалено.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви вчера, че ако "Атака" не се регистрира, би било безотговорно и ги поставя в сценария на Бойко Борисов за дестабилизация на държавата и предсрочни избори.

След снощните протести на Орлов мост срещу кабинета "Орешарски" протестиращите се заканиха, че днес в 9 часа ще се съберат пред парламента. Засега обаче се събраха само десетина души, съобщи "Фокус".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини