ДПС и БСП вадят ГДБОП от МВР, пращат ги в ДАНС

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да бъде извадена от системата на Министерството на вътрешните работи и да премине под шапката на Държавна агенция „Национална сигурност”. Това предвиждат внесените поправки в Закона за ДАНС от Сергей Станишев, Лютви Местан, Христо Бисеров и Михаил Миков.
По този начин депутатите правят антимафиотите разследващо звено към родното ФБР. Структурната промяна в сектора за сигурност цели да разтовари вътрешното министерство от свръхконцентрацията на власт, натрупана по времето на управлението на Бойко Борисов. Соцлидерът Сергей Станишев, при чийто кабинет бе създадена ДАНС, загатна за подготвяната промяна още преди дни, като посочи, че е необходимо да се възстанови балансът между МВР и агенцията.
Функциите на родното ФБР бяха орязани веднага след като ГЕРБ пое властта през 2009 г. Тогава беше приет законопроект, изготвен от вътрешното министерство, с който от ДАНС бяха премахнати всички разследващи и полицейски функции.
Внесените от Станишев и Местан поправки предвиждат още шефът на ДАНС да се избира от парламента. В Народното събрание пък ще заработи специална комисия, която ще наблюдава дейността на родното ФБР.
Законодателните промени ще бъдат разгледани днес на заседание на временната комисия по правни въпроси в парламента. Гласуването им на първо четене в пленарна зала пък е планирано за петък.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини