ГЕРБ решиха да опитат да провалят кворума за гласуване на новия кабинет

Утре депутатите на ГЕРБ ще влязат в парламентарната зала за гласуването на проектокабинета "Орешарски", но няма да се регистрират.

Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на Парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание.

"След като видяхме, че могат да си избират председател на Народното събрание без да се регистрират, и БСП и ДПС радушно се поздравяваха за този вид поведение в парламента, утре ние за да стане ясна тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака"", заяви пред журналисти Борисов.

„Никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 човека. С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и „Атака", и ДПС и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство", коментира председателят на ГЕРБ.

За да бъде гласуван кабинетът, е нужна регистрацията на поне 120 депутати. Без представителите на ГЕРБ ще е необходимо всички депутати от БСП и ДПС и поне един от "Атака" да се регистрират на утрешното заседание на парламента. За да мине правителството обаче, са нужни гласовете на половината гласували депутати плюс един и така става възможно кабинетът да бъде избран с 61 гласа.

По думите му депутатите от ГЕРБ няма да участват и в гласуването на предложения от Пламен Орешарски кабинет. На въпрос дали евентуално някой от депутатите на ГЕРБ ще подкрепят правителството на Орешарски Борисов отговори: „Сега разговарях с всички депутати. Няма такова настроение в никой, защото след като видяхме този кабинет, наречен експертен, в кавички, той ако не беше толкова опасен за България, щеше да е смешен.

"Видяхте, че той 24 часа не можа да удържи. Това, което вчера към 16.00 - 17.00 часа г-н Орешарски каза, не можа да удържи до сутринта. Хората, които застроиха Черноморието, направиха заменките, това, което предупреждавахме еколозите, които бяха най-дейни в протеста, видяха какви хора ще управляват оттук нататък България. То не са „Дюнигейт", то не са заменки", заяви председателят на ПП ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира, че сега тези, които правиха „Дюнигейт", стават министри. На реплика от журналисти, че „Дюнигейт" е станал по времето на управлението на ГЕРБ, Борисов заяви: „Стана и го спрях на мига. А сега тези, които го правиха, стават министри и то на министерства, които много трудно можеш да го кажеш, изобщо как го формулират, какви мотиви имат за него. А пък със спортната министърка мисля, че ще бъде най-големият смях, който някога е имало. Сега чувам по Фейсбук, че имало и фалшиви дипломи. И това в рамките на 24 часа".

Борисов уточни, че моминираният за министър на транспорта Данаил Папазов не е член на ГЕРБ. „От всичко, което ни наговориха, и от всичко, което предложиха, виждам един кабинет на БСП и ДПС, който надали с нещо може да се нарече експертен", посочи още той.

По думите му това, с което БСП подмами хората е, че ще вдигат данъците, и всички социално слаби си помислиха, че ще се вдигнат данъците на богатите, ще дадат на бедните.
"Оказа се, че това въобще не са си го мисли да бъде факт. След това - говореха навсякъде, че „Белене" го почват веднага, ще го строят. Сега виждате, че все едно тази тема не съществува. Да не говорим за тези 250 000 работни места, за които само заради тях аз бих бил готов да ги подкрепя, но се оказа, че те ще станат след 4 години, в края на мандата. Няма кой да ги чака за след 4 години да създават работни места"
, заяви Бойко Борисов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини